Leczo
SKŁADNIKI
4 PORCJE
· 2 łyżki smalcu
· 2 cebule
· 200 g kiełbasy (np. wiejskiej, podsuszanej)
· 2 ząbki czosnku
· 3 papryki (żółta, czerwona, zielona)
· 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
· sól i świeżo zmielony pieprz
· 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
· 1 kg pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 500 ml przecieru pomidorowego - passaty z butelki lub kartonu)
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
· Do szerokiego garnka włożyć smalec, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę, smażyć co chwilę mieszając przez około 7 minut. Dodać starty na tarce lub rozgnieciony czosnek i smażyć jeszcze przez 3 minuty.
· Dodać pokrojone w kostkę papryki i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Doprawić solą (ok. pół łyżeczki), świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku.
· Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory (bez nasion ze środka komór) lub passatę pomidorową. Gotować przez około 15 minut pod uchyloną pokrywą, w międzyczasie kilka razy zamieszać. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy jeśli używaliśmy świeżych pomidorów.
kwapior1