Leczo.docx

(14 KB) Pobierz

Leczo

SKŁADNIKI

 4 PORCJE

·         2 łyżki smalcu

·         2 cebule

·         200 g kiełbasy (np. wiejskiej, podsuszanej)

·         2 ząbki czosnku

·         3 papryki (żółta, czerwona, zielona)

·         2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

·         sól i świeżo zmielony pieprz

·         1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

·         1 kg pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 500 ml przecieru pomidorowego - passaty z butelki lub kartonu)

DODAJ NOTATKĘ

PRZYGOTOWANIE

·         Do szerokiego garnka włożyć smalec, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę, smażyć co chwilę mieszając przez około 7 minut. Dodać starty na tarce lub rozgnieciony czosnek i smażyć jeszcze przez 3 minuty.

·         Dodać pokrojone w kostkę papryki i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Doprawić solą (ok. pół łyżeczki), świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku.

·         Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory (bez nasion ze środka komór) lub passatę pomidorową. Gotować przez około 15 minut pod uchyloną pokrywą, w międzyczasie kilka razy zamieszać. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy jeśli używaliśmy świeżych pomidorów.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin