Placki z sodą i kwaśnym mlekiem.docx

(11 KB) Pobierz

Placki z sodą i kwaśnym mlekiem

 

SKŁADNIKI

 

0,5 kg mąki

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki cukru

2 jajka

1 płaska łyżeczka sody

3/4 szklanki zsiadłego mleka

 

 

WYKONANIE

 

 

Do mąki wsypujemy sól i cukier. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do mąki. Sodę wsypujemy do mleka i mieszamy. Dodajemy stopniowo do mąki. Wyrabiamy ciasto. Gdy będzie zbyt rzadkie dosypujemy z umiarem mąki. Ciasto powinno przypominać konsystencją drożdżowe, ale jednocześnie  powinno być na tyle zwarte, żeby nie było problemów z rozwałkowaniem go. Oczywiście przy rozwałkowywaniu podsypujemy placek mąką. Z rozwałkowanego ciasta (na grubośc ok. 1 cm) wycinamy kółka. Można też poprzecinać placek w trójkąty, albo pasy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju. Powinny wyraźnie urosnąć. 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin