Flaczki Wołowe.odt

(10 KB) Pobierz

Opublikowano   04  marzec   2021 r.

·         Flaki wołowe surowe 500 g (pokrojone)

·         Marchew 2 szt.

·         Pietruszka 1 szt.

·         Seler korzeń 100 g

·         Cebula 2 szt.

·         Czosnek 4 ząbki

·         Liść laurowy 3 szt.

·         Ziele angielskie 5 ziarenek

·         Majeranek 2 łyżki

·         Imbir 1/2 łyżeczki

·         Natka pietruszki 1 łyżka (suszona)

·         Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki

·         Słodka papryka 2 łyżeczki

·         Ostra papryka 1 łyżeczka

·         Sól i pieprz do smaku

·         Wywar mięsny lub warzywny 1 - 2 litry

·         Masło 1 łyżka

·         Olej 3 łyżki

 

Przygotowanie

1.     

Flaki opłukać kilka razy w zimnej wodzie, ostatnie płukanie z dodatkiem łyżki soli. Kupione flaki były już wyczyszczone i pokrojone.

Umyte flaki zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem do miękkości około 50 minut. Niech Was nie zraża zapach podczas gotowania, gdyż jest on intensywny tylko w czasie gotowania w samej wodzie, którą i tak należy wylać.

2.     

Ugotowane flaki przełożyć do gorącego wywaru tak, aby płynu było z 5 cm ponad flaczkami. Dodać listek i ziele angielskie, ewentualnie uzupełnić gorącą wodą.

3.     

Marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki lub pokroić w cieniutkie słupki, przesmażyć z odrobiną masła i dodać do flaczków.

4.     

Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju i dodać do flaków, a na pozostałym oleju podsmażyć papryki, które dodać do gotującej się potrawy.

5.     

Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do garnka, dodać również imbir, gałkę, majeranek i natkę pietruszki.

Gotować do miękkości warzyw i flaczków, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

 

 

 

                           

 

             

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin