Opublikowano 04 marzec 2021 r.
· Flaki wołowe surowe 500 g (pokrojone)
· Marchew 2 szt.
· Pietruszka 1 szt.
· Seler korzeń 100 g
· Cebula 2 szt.
· Czosnek 4 ząbki
· Liść laurowy 3 szt.
· Ziele angielskie 5 ziarenek
· Majeranek 2 łyżki
· Imbir 1/2 łyżeczki
· Natka pietruszki 1 łyżka (suszona)
· Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
· Słodka papryka 2 łyżeczki
· Ostra papryka 1 łyżeczka
· Sól i pieprz do smaku
· Wywar mięsny lub warzywny 1 - 2 litry
· Masło 1 łyżka
· Olej 3 łyżki
Przygotowanie
1.
Flaki opłukać kilka razy w zimnej wodzie, ostatnie płukanie z dodatkiem łyżki soli. Kupione flaki były już wyczyszczone i pokrojone.Umyte flaki zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem do miękkości około 50 minut. Niech Was nie zraża zapach podczas gotowania, gdyż jest on intensywny tylko w czasie gotowania w samej wodzie, którą i tak należy wylać.
2.
Ugotowane flaki przełożyć do gorącego wywaru tak, aby płynu było z 5 cm ponad flaczkami. Dodać listek i ziele angielskie, ewentualnie uzupełnić gorącą wodą.
3.
Marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki lub pokroić w cieniutkie słupki, przesmażyć z odrobiną masła i dodać do flaczków.
4.
Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju i dodać do flaków, a na pozostałym oleju podsmażyć papryki, które dodać do gotującej się potrawy.
5.
Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do garnka, dodać również imbir, gałkę, majeranek i natkę pietruszki.Gotować do miękkości warzyw i flaczków, przyprawić pieprzem i solą do smaku.
megur