Wiąckowski S. - Woda zjonizowana. Życie bez chorób.pdf

(30558 KB) Pobierz
Z
@~O&@~&~&
~©~~ @~~
(g[H](_Q)ffii(Ó)IBj
1
Spis
treści
Przedmowa
Wstęp
11
I
13
Rozdział
pierwszy
15
I
I
I
I
I
15
Dlaczego starzejemy
się
i chorujemy?
Żywność
16
Abc
prawidłowego żywienia
Żywność przemysłowa
20
29
32
32
34
38
Zanieczyszczenia
powstałe
w czasie
wchłaniania
substancji
odżywczych
Gromadzenie
się
substancji
kwaśnych
w organizmie
Zakwaszenie organizmu
Neutralizacja kwasów
Usuwanie
pozostałości kwaśnych
Bttfory krwi
buforów zasadowych krwi na proces starzenia
się
i
pojawianie
się
chorób
Jak
zatrzymać
zakwaszenie organizmu
Rozdział
Wpływ
39
40
I
41
42
45
45
drugi
Wo
cl
a
Włn
śdwośd
wody
il!i
111
<·,
y
wodu
11111
pu
111
l\·tf
Struktura wody
Woda w ludzkim organizmie
Woda strukturalna
Rozdział
trzeci
I
47
48
51
51
51
52
Zapalenie stawów, dna moczanowa
Choroby nerek
Inne choroby
Choroby
zakaźne
Rozdział
szósty
I
89
89
91
92
93
93
I
I
I
I
I
I
I
I
I
Woda zjonizowana
Elektroliza wody
Jonizator wody
Właściwości
wody zjonizowanej
Potencjał
oksydacyjno-redukcyjny
Wskaźnikph
I
I
Jak
sprawdzić
zakwaszenie organizmu
Określenie
54
54
ph
wewnętrznego środowiska
organizmu
I
I
I
93
94
97
(orp)
I
I
I
I
I
Ph
śliny
Ph moczu
Wykorzystanie wiedzy w
działaniu
Rozdział
57
60
63
63
Struktury molekularne
Rozdział
czwarty
I
100
I
101
J
101
I
107
I
11
1
siódmy
Zastosowanie wody zjonizowanej
Zastosowanie zjonizowanej wody alkalicznej w celach
apobiegawczych
Pięć
Woda srebrna
Podsumowanie
I
I
I
I
I
I
I
64
65
76
79
Literatura
zalet wody alkalicznej
Zastosowanie wody
kwaśnej
Rozdział piąty
Choroby
Środowisko
biologiczne komórek
Najczęstsze
79
79
80
81
~s
przyczyny chorób u osób
dorosłych
Nowotwór
Cukrzyca
C
horohy
serca
. Mia:i.d'/.ycn. Wysoldt•
d<n it•n k
krwi
I
I
I
HH
11
PRZEDMOWA
Rosnące
zaludnienie Ziemi wymaga produkcji coraz
większej ilości
pokarmu.
Zwiększenie
produkcji rolnej
możliwe
jest
jedynie
przy odpo-
wiedniej
temperaturze, dobrych
warunkach
glebowych
i odpowiedniej
ilości
wody, a w obecnych warunkach klimatycznych nie zawsze jest
to
możliwe. Ponieważ
okresy
ciepłe
i
słoneczne
n
ie
idą
w
parze
z
odpowied-
nią ilością
opadów, to wysokie plony
można
otrzymać
na sztucznie
na-
wadnianych gruntach.
Ilość
potrzebnej wody
w
rolnictwie
jest
ogromna.
W okresie
wegetacji
rośliny
transpirują tysiące
litrów
wody z
każdego
hek-
tara. Aby
uzyskać tonę
ziarna,
należy dostarczyć około
500
-
700
tys. litrów
(500
-
700
m
3)
wody. Hektar pszenicy
w okresie
wegetacji
zużywa
3,75
m
i-
liona
litrów
(3750
m
3)
wody, a hektar
kapusty
około
8 milionów
(8000
m
3 ).
By
otrzymać jedną kromkę
chleba, potrzebne jest 130
litrów
wody.
Nic
też
dziwnego,
że
na
całym świecie
stale
rośnie
powierzchnia
upraw,
które
nawadniane sztucznie.
Większość
z
nas
wie niewiele o
jakości
wody,
którą
pije. Ludwik
Pa-
steur
twierdził, że
z
wodą
wypijamy
90%
swoich
chorób i
niewiele
się
my-
l
it:
80% wszystkich
zachorowań
na
świecie związane
jest
z zanieczyszcze-
niem wody pitnej i
to
głównie
zanieczyszczenia biologiczne. Dotyczy
to przede wszystkim Afryki, Azji
i
Ameryki
Południowej.
Dla
przykładu:
około
dwóch miliardów osób choruje na
biegunkę,
która
rocznie
zabija
'1
mln
dzieci;
90
mln zabija
filarioza
(powodowana
przez nicienie);
200
mln
zachorowań
powoduje
schistosomatoza (przywry
atakujące wątrobę,
prze-
wód
pokarmowy
i
pęcherz)
-
można
by
jeszcze
wymienić
wiele
innych.
Człowiek
od dawna
zdawał
sobie
sprawę
z wielkiego znaczenia
wody,
t
hoć
nie zawsze
pojmował,
jakie
zagrożenia
niesie
woda
zanieczyszczona.
Dawniej
nie
łączono
np.
zachorowań
na
cholerę
z
zanieczyszczeniem
wody
pitnej odchodami
ludzkimi.
Przyczynę
choroby
-
bakterie cholery -
wyl
ryto dopiero
później.
1
1'11111•h1lwwl1•1
l1hoh11•y
(
l'i/w/11
<•lu1/,• w·
)
g
111111 11jl•11111
h11ktl11 i1
/
1'l1ll1.11j
11
Vilwlo,
wywoluj11·11
1
11
1
1
1'11111\1
1111!<11·1111
11 111„111
11
pp
1,11
11111
\\
~
1y
w
yi1n
ll>WHllll
w
l
H
I
a
1
p11~1
1
1
ili
ppn
l'1
11•
1
1
k11
1t•111iq ,,11,
1l.i
11
l1•il1
111
k
d11p1t·1n 11y11
1>111 111111ow1 11
·
11
1yd1
11•4n
li•I
p1'11
1
1
11
1
Jllll'I
1(11111
•1
1111~ 1111111
p111
w
1111d11l
v.
>
1111w
pd1
d1• •11111
'
/J„/„11
(
·1
11dl11
w11.
q11
dla
)
13
WSTĘP
Woda
jest produktem
najważniejszym,
ale
nie
zawsze bezpiecznym.
W
ciągu
swego
życia
człowiek
wypija
średnio około
40
tysięcy
litrów
wody
i
jej
jakość
nie
może
mu
być
obojętna.
Jedną
z
najważniejszych
decyzji
życiowych
jest
więc
wybór strategii zaopatrzenia
domu
w
wo
dę.
Człowiek
może przeżyć
kilka tygodni
bez jedzenia, ale
tylko kilka
dni bez
wody.
Bez wody nie
może zachodzić
w
naszym
organizmie
żaden
proces. Orga-
nizm
potrzebuje wody do
pełnienia
podstawowych funkcji
życiowych,
jak
np.
trawienie; wydalanie produktów przemiany materii, regulacja
ciepłoty
ciała
itd.
Wszystkie zjawiska
życiowe
wiążą
się
z
wodą
.
Od
wody
uzależ­
nione
jest
funkcjonowanie
każdej żywej
komórki.
Woda jest
czynnikiem
warunkującym
fizjologiczne
procesy
całej
protoplazmy
każdej
z
nich.
Wszystkie
procesy
chemiczne w ciele
człowieka mogą
zachodzić
tylko
w
roztworach
wodnych.
Woda jest najlepszym rozpuszczalnikiem. Popra-
wia
trawienie,
udrażnia
żyły,
zatrzymuje
postęp
próchnicy
zębów.
Oczysz-
cza
nerki
i
przewód moczowy.
Jest
niezbędna
do
wydalania
zbytecznych
produktów przemiany materii.
Źródłem
czystej
wody
dla organizmu
nie
tylko
napoje, ale
także
pro-
dukty
stałe,
jak
np.
warzywa
i
owoce
zawierające dużo
wody.
Ochrona
przyrodniczego
środowiska
człowieka
wiąże
się
nierozerwal-
nie
z zagadnieniami
dotyczącymi
wody,
gdyż
zajmuje
ona
w
przyro
dzie
pozycję
wyjątkową
- przede
wszystkim jest
środowiskiem życia:
nie tylko
warunkuje
byt
całej
przyrody
ożywionej,
lecz
także
stanowi
niezastąpiony
d
la
produkcji
dóbr materialnych
i
rozwoju
życia
gospodarczego surowiec.
Woda
to
substancja,
bez
której
życie
na
Ziem
i
nigdy by
nie
powstało.
Nic
więc
dziwnego,
że
sondy kosmiczne
szukają
przede wszystkim wody,
gdyż
I
yl
ko tam, gdzie jest woda,
mogą rozwijać się
żywe
organizmy.
Woda zajmuje miejsce na
pograniczu
przyrody
ożywionej
i
nieożywio
­
rwj,
dlatego,
że
jest w
ciągłym
ruchu, a
swą wartość
użytkową
zachowuje
dopóty,
dopóki
może rozwijać się
w
niej
życie.
W skomplikowanym obiegu
1.
occa
nów
przez
atmosferę,
a
następnie
przez
różne
warstwy
litosfery,
glebę
i
rnA
liny,
woda
ciągle
zmienia
swój
skład,
właściwości
fizyczne
i
chemiczne.
/.drowie
to
najcenniejszy dar". To
zdanie
słyszeliśmy
nie
raz. Niestety,
•w1
l1:go
zd ~1n
i
n
bal'd:;,o
c;r,c;sL
poj
mujemy
wtedy,
gdy
jest
już
7.a
późno.
1s
o
W.o., \
ilodllk
prYys
ioWi!'
111
ÓWi,
'l,('
S:)
dwil'
l'YA'C'l.y,
k.IÓl'l'
cztowil'k
doccn
in
I
ylko Wlt•dy,
gdy
ie'
l1";1d:
rnlodoM
i
;-.d
rn
wk·.
l'rnwdopodol) 1ilc
n
iL•jl
d
l'11
1
<
'1ylt'
l11
1!-1
·1w
d11·.w111h
:1
l
1t·g1111.1
wl.1~111•1
'>k1'11
Il"
1
1
Zgłoś jeśli naruszono regulamin