Porcje produktów z wymiennikami do diety.pdf

(293 KB) Pobierz
WYMIENNIKI POSZCZEGÓLNYCH PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
-produkty w diecie można wymieniać w grupach produktów między sobą w podanych w tabeli ilościach
GŁÓWNA GRUPA
Produkty zbożowe
WYMIENNIKI I PORCJE
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
o
1 kromka chleba (30-40g)
1 mała bułka pełnoziarnista (40g)
¼ dużej bułki pełnoziarnistej (40g)
¼ bagietki pełnoziarnistej (40 g)
4 łyżki suchego ryżu, makaronu, kaszy
4 łyżki płatków zbożowych
Bardzo duże
– plaster (np. dynia, kapusta)
Duże
– pół sztuki (np. cukinia, kabaczek, bakłażan, brokuł)
Średnie
– 1 sztuka (np. ziemniak, pomidor, papryka, marchew)
Małe
– 4-5 sztuk (np. rzodkiewka, oliwki, pomidorki koktajlowe,)
Bardzo małe
– pół szklanki (np. groszek zielony, kukurydza)
Liściaste
– 1 szklanka (np. sałata, szpinak, rukola, botwina)
Gotowane
– pół szklanki (np. włoszczyzna)
Rozdrobnione
(potarte) – szklanka (np. surówka z kapusty)
Zioła i kiełki
– szklanka
Sok
– szklanka (około 200 ml)
Zupa czysta
– talerz (około 200 ml)
Bardzo duże
– plaster (np. arbuz)
Duże
– pół sztuki (np. grejpfrut, melon, ananas)
Średnie
– sztuka (np. jabłko, gruszka, banan, brzoskwinia, pomarańcza)
Małe
– 2-3 sztuki (np. nektaryna, mandarynka, kiwi, morela, śliwka)
Bardzo małe
– pół szklanki (np. winogrona, czereśnie, wiśnie)
Drobne
– szklanka (np. jagody, maliny, jeżyny, żurawiny, borówki)
Sok
– szklanka
Suszone
– 2 łyżki (np. rodzynki, żurawina suszona)
200g - szklanka
mleka, kefiru, maślanki, jogurtu pitnego (produkty krowie lub roślinne)
150g – ¾ szklanki
gęstego jogurtu naturalnego (kubek ok. 150g)
1 plaster
twarogu (30g)
1 plasterek
sera żółtego (20g)
1 sztuka jaja kurzego
(40g)
100g mięsa
z piersi kurczaka, indyka
80g mięsa
wieprzowego (polędwica, schab), wołowego (polędwica)
80 g ugotowanych nasion roślin strączkowych
(soja, groch, ciecierzyca, soczewica, fasola,
bób)
100g chudej ryby
(dorsz, pstrąg strumieniowy, flądra, mintaj, morszczuk, dorada, tilapia)
80g tłustej ryby
(halibut, łosoś, karp, węgorz, śledź, makrela, tuńczyk, pstrąg tęczowy,
sardynka)
2 sztuki
jaj kurzych (100g)
4 sztuki
jaj przepiórczych
80g wędlin chudych
(szynka, polędwica)
100g twarogu chudego lub półtłustego
60g sera żółtego
2 łyżeczki
posiekanych orzechów (brazylijskie, włoskie, macadamia, nerkowce, laskowe)
2 łyżeczki
nasion (sezam, len, dynia, słonecznik, mak)
1 łyżeczka
oleju roślinnego (rzepakowy, lniany, z orzechów włoskich)
1 łyżeczka
oliwy z oliwek
2 łyżki
awokado
1 łyżeczka
cukru (5g)
1 łyżeczka
miodu (5g)
1 kulka
lodów sorbetowych (40g)
2 kostki
czekolady gorzkiej (10g)
2 łyżki
przetworów owocowych (np. owoce w syropie, dżemy, konfitury)
2 łyżki
owoców suszonych pokrojonych niesłodzonych (20g)
Warzywa
Owoce
Nabiał
Mięso, ryby, nasiona
roślin strączkowych, jaja
Tłuszcz roślinny, orzechy,
nasiona
Słodycze i przekąski
LEGENDA
NAJBARDZIEJ WSKAZANE
MNIEJ WSKAZANE
KOLOR ZIELONY
KOLOR POMARAŃCZOWY
Zgłoś jeśli naruszono regulamin