jajeczne sniadanie z Jakubem Kuroniem.pdf

(8469 KB) Pobierz
ŚNIADANIE
jajeczne
Z JAKUBEM KURONIEM
E-mail: qatrysia@gmail.com, 48512393282
TO NAJWAŻNIEJSZY
POSIŁEK DNIA
W pełni zgadzam się z tymi słowami. Uważam, że
to, co zjemy rano, determinuje naszą przyszłą ak-
tywność: to, czy po jego zjedzeniu będziemy czuć
się ociężale, czy lekko; czy szybko dopadnie nas
senność, czy siły wystarczy nam do końca dnia.
Ważne jest, aby śniadanie było smaczne, zbilanso-
wane i w miarę szybkie w przygotowaniu. Zamiast
godzinami stać w kuchni – lepiej przeznaczyć czas
na wspólny posiłek.
Dzisiaj przedstawiam Wam dziesięć moich autor-
skich przepisów na śniadania: osiem, w których
główną rolę gra jajko kurze, oraz dwa wegańskie
przepisy, do złudzenia przypominające w smaku
jajka.
Mam nadzieje, że przypadną Wam do gustu moje
receptury, a potrawy z tego e-booka na stałe trafią
do Waszego menu.
Smaczności!
ŚNIADANIE
1100748, null null, qatrysia@gmail.com 48512393282
Syn Macieja Kuronia, wnuk Jacka Kuronia. Zawodowo Szef kuchni w firmie
„Kuroniowie” i Szef fundacji „Kuroniówka”. Zarządza trzema warszawski-
mi restauracjami, uczy technik gotowania, dzieli się wiedzą na temat
kulinariów i przygotowuje dania z całego świata (od Europy po Karaiby).
Wspólnie z bratem Jankiem prowadził program „Kuroniowie rozgryzają”
w telewizji Kuchnia +. Autor i współautor publikacji: „Kuroniowie przy stole”
(książka dostała nagrodę wydawnictwa roku 2014 podczas festiwa-
lu kulinarnego w Grucznie), „Rodzinna książka kucharska Kuroniów” czy
„Domowe Smaki. Smaczne dania z Biedronką”. Publikował także dla
dodatku kulinarnego „Gazety Wyborczej”, magazynu „Moje smaki ży-
cia”. Współpracował z portalami internetowymi Gazeta.pl, Natemat.pl
i Ugotuj.to. Autor bloga kulinarnego www.kuron.com.pl.
Prowadzi profil na FB: Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń oraz Instagram
@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron. Jest miłośnikiem kuchni polskiej
w jej nowoczesnym wydaniu. Prywatnie tata Marysi (5 lat) i Zosi (8 lat),
z którymi uwielbia gotować.
1100748, null null, qatrysia@gmail.com 48512393282
1100748, null null, qatrysia@gmail.com 48512393282
JAJKA NA MIĘKKO
W SZKLANCE
DLA 1 OSOBY
10 MINUT
Składniki:
3 jajka M „0”
1 kromka ulubionego
pieczywa
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanego
szczypiorku
sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1. Jajka, prosto z lodówki, włóż do garn-
ka. Zalej letnią wodą, gotuj 3 minuty od
momentu, kiedy zacznie wrzeć.
2. Z kromki ulubionego pieczywa przygo-
tuj grzankę. Technika dowolna: może
być w tosterze, na suchej patelni lub
w piekarniku.
3. Po tym czasie jajka schłodź pod zimną
wodą, tak aby dało się je obierać, ale
żeby wciąż były ciepłe.
4. Obrane jajka przełóż do szklanki, do-
daj grzankę pokrojoną w kostkę, masło,
szczypiorek oraz sól i pieprz.
1100748, null null, qatrysia@gmail.com 48512393282
Zgłoś jeśli naruszono regulamin