meksykanska kuchnia dla kazdego.pdf

(5033 KB) Pobierz
MEKSYKAŃSKA KUCHNIA DLA KAŻDEGO
akswołrO agA
E-mail: qatrysia@gmail.com, 48512393282
WSTĘP CZYLI PARĘ SŁÓW O KUCHNI MEKSYKAŃSKIEJ
Powszechnie uważa się, że kuchnia meksykańska jest pikantna i ciężka. Nic
bardziej mylnego. W rzeczywistości jest bardzo różnorodna, często lekka i pełna
świeżych smaków. Oprócz niezliczonej ilości odmian chili obfituje również w
zioła, warzywa, cytrusy i owoce morza.
W tym ebooku prezentujemy Wam podstawowe dania kuchni meksykańskiej.
Te najbardziej popularne, które często goszczą na stołach zarówno w zwykłych
domach, jak i w restauracjach. W zdecydowanej większości są to potrawy łatwe
i szybkie do wykonania, i to w dodatku głównie z produktów, które macie w
swoich domach. Smaki natomiast są zupełnie inne niż te, do których
przyzwyczaiła nas kuchnia polska. Mam nadzieję, że Wam posmakują!
Podane porcje są porcjami dla dorosłych. Czas przygotowania to całkowity czas,
jakiego potrzebujecie od momentu wyjęcia składników do momentu postawienia
potrawy na stole. Długi czas przygotowania może oznaczać, że danie musi
odczekać, np. w lodówce, lub piecze się w piekarniku.
Smacznego!
Fundacja Medycyny Prenatalnej
im. Ernesta Wójcickiego
www.fundacjaernesta.pl
fundacja.ernesta@gmail.com
Warszawa 2020
Tekst oraz zdjęcia: Agnieszka Orłowska
Projekt okładki i opracowanie graficzne:
Agnieszka Orłowska
Copyright: Agnieszka Orłowska
Wszelkie praw zastrzeżone
ISBN: 978-83-958063-4-6
1100748, null null, qatrysia@gmail.com 48512393282
SPIS PRZEPISÓW
4
7
9
11
13
15
17
19
21
23
25
1100748, null null, qatrysia@gmail.com 48512393282
NIEZBĘDNE PRODUKTY
QUESADILLA
GUACAMOLE
SALSA SPALONA
FRIJOLES
ZAPIEKANKI MOLLETES
ZUPA Z SOCZEWICY
CZERWONY RYŻ
TINGA
FIDEO SECO
KREWETKI
GUBERNATORA
NIEZBĘDNE PRODUKTY
Jeszcze niedawno odwzorowanie przepisów kuchni meksykańskiej
stanowiło w Polsce nie lada wyzwanie. Bardzo trudno było dostać
składniki niezbędne do ugotowania podstawowych dań. Jednak wraz z
nastaniem mody na tę kuchnię w sklepach pojawia się coraz więcej
produktów, a co się z tym wiąże – przyrządzenie prawdziwego
meksykańskiego posiłku staje się coraz łatwiejsze.
Oto meksykańskie produkty, których będziecie potrzebować, aby móc
przygotować potrawy z niniejszego ebooka:
1.Awokado:
To absolutna podstawa i dodatek do wielu meksykańskich dań. Na
szczęście w Polsce nie ma już problemu z dostępnością awokado. Jedyną
trudnością może być wybranie takiego, które jest dobre do spożycia. Na
rynku znajdziecie zielone i czarne, oba rodzaje są bardzo zbliżone w
smaku.
Jeśli nie macie doświadczenia w kupowaniu i wyborze awokado, to bardzo
polecam Wam zakup czarnych – zazwyczaj są dojrzałe i gotowe do
zjedzenia.
2.Chili jalapeño:
Jest podstawową (i stosunkowo mało ostrą) papryczką używaną w
Meksyku. To niewielkie zielone chili ma specyficzny smak i stanowi
składnik bardzo wielu dań. Możecie je dostać w większości polskich
supermarketów, ale też w warzywniakach.
3.Chili chipotle:
Chipotle nie jest zbyt ostre i ma słodkawy smak. Kupuje się je w puszce
lub w słoiku. Ma charakterystyczny burgundowy kolor, jest miękkie i
zanurzone we własnym sosie. Co najciekawsze, to też chili jalapeño. Tak,
ta burgundowa papryczka w poprzednim cieleniu była zielona, ale proces
obróbki (najpierw suszenie, a następnie wędzenie) zmienił jej kolor i
wydobył z niej delikatną słodycz.
Chipotle nie ma nic wspólnego z suszonym i sproszkowanym chili, które
oferują polscy producenci przypraw.
Jeśli chcecie przygotować w swojej kuchni autentyczne meksykańskie
dania, koniecznie zaopatrzcie się w chipotle. Tym z Was, którzy nie tolerują
ostrości, polecam użycie samej zalewy (sosu własnego, w którym znajduje
się chili). Zawartość puszki można też w całości zblendować i dodawać po
łyżeczce do potraw lub pokroić samą papryczkę i dodawać ją w kawałkach.
Chipotle dostaniecie w większości dużych supermarketów oraz w
internecie. Polecam zakup papryczek w puszce. Można też dostać gotowe
salsy (w plastikowych butelkach). O ile są one niezłym dodatkiem do pizzy
czy hot dogów, to jednak do wielu meksykańskich potraw, które chcecie
ugotować od zera, nie będą się nadawać.
1100748, null null, qatrysia@gmail.com 48512393282
4. Pszenne tortille:
W Meksyku tortille są tak podstawowym produktem jak dla nas chleb, choć
mają znacznie więcej zastosowań.
W większości kraju spożywa się głównie placki z mąki kukurydzianej. W Polsce
bardzo trudno jest dostać dobre tortille kukurydziane (te supermarketowe
nie mają nic wspólnego z meksykańską tortillą), ale już pszenne są całkiem
przyzwoitej jakości (i smaku). Znajdziecie je w każdym supermarkecie i w
większości średnich sklepów spożywczych. Tylko zwróćcie uwagę na rozmiar.
To, co w Polsce jest najpopularniejszą tortillą, czyli wrap (placek o średnicy 30
cm), raczej trudno jest nazwać meksykańskim produktem. Wybierajcie więc
małe tortille (średnica ok. 20 cm), często oznaczone jako te dla dzieci. A jeśli
nie uda się Wam takich znaleźć, po prostu przekrójcie duże tortille na 2 lub 4
części, aby zrobić z nich mniejsze placki.
5. Czarna fasola:
Czarna fasola jest niezwykle popularna w Meksyku i stanowi dodatek do
bardzo wielu dań. Tradycyjnie (tak jak fasolę jasiek) trzeba ją moczyć całą noc
i potem długo gotować z przyprawami na wolnym ogniu. W Polsce sucha
czarna fasola jest trudno dostępna. Znacznie łatwiej natomiast kupić ją w
puszce, a jest równie smaczna i znacznie szybciej się ją przygotowuje.
6. Kolendra:
To tradycyjne meksykańskie ziele. Świeża kolendra stanowi dodatek do
bardzo wielu potraw (suszona nie nadaje się niestety, gdyż ma zupełnie inny
smak). Na szczęście można ją bez problemu dostać w większości polskich
sklepów i warzywniaków.
Jeśli jednak jesteście osobami, które nie tolerują smaku kolendry, pomińcie ją
po prostu w przepisach. Choć danie zmieni nieco smak, nie ucierpi na tym
zanadto, a Wy będziecie mogli cieszyć się meksykańskim posiłkiem.
7. Limonki:
W meksykańskiej kuchni nie może zabraknąć limonek. Ich sok dodawany jest
do wszystkiego: zup, sosów, chipsów, mięs. Owoce te można już
dostać w każdym supermarkecie, ale też w większości zwykłych sklepów
spożywczych i warzywniaków.
Pozostałe składniki potrzebne do przygotowania potraw z ebooka to
produkty używane na co dzień, które są dostępne w każdym sklepie i które z
pewnością macie w kuchni.
1100748, null null, qatrysia@gmail.com 48512393282
Zgłoś jeśli naruszono regulamin