spodnia warstawa: 4 łyżki masła (ok. 60 g) 125 g cukru demerara (najlepszy byłby jednak light muscovado) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka pasty z wanilii 1 wieży i dobrze dojrzały ananas ciasto: 140 g cukru demerara 140 g masła w temperaturze pokojowej 2 duże jajka 1 białko jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka pasty z wanilii 200 g mški pszennej szczypta soli 75 ml mleka 3,2% Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj tortownicę o rednicy 23 cm. Przygotuj ananasa: obetnij skórkę, pozbšd się tzw. "oczek", przekrój na ćwiartki i wykrój rodkowy, twardy rdzeń. Każdš ze ćwiartek pokrój na plasterki ok. 2 cm gruboci. Możesz też użyć szybkiej i poręcznej dršżarki do ananasów. Do tortownicy włóż 4 łyżki masła i umieć jš w piekarniku do momentu aż masło się nie rozpuci. Wyjmij jš i do stopionego masła dołóż cukier, cynamon i pastę waniliowš. Wymieszaj wszystko, dodaj ananasa i mieszaj dopóki plasterki owoca nie pokryjš się cukrem. Rozłóż je tak, żeby pokrywały jak najbardziej dno tortownicy. W misce ubij masło, dodaj cukier i ubijaj przez 2-3 minuty aż masa stanie się jasna i napowietrzona. Ubij białko na sztywnš pianę. Do masła i cukru dodawaj po jednym jajku, mieszajšc po każdym, a następnie ubite białko i pastę waniliowš. W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mškę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj je do masy malano-jajecznej, wlej mleko i wymieszaj mikserem do połšczenia składników, a następnie miksuj jeszcze 1 minutę, do uzyskania gładkiego ciasta. Przełóż ciasto do tortownicy z ananasem. Piecz ok. 1 godziny. Gdyby ciasto za szybko bršzowiało możesz je przykryć foliš aluminiowš. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw na 5 minut w tortownicy. Ciasto wyjmij na talerz, tak aby spód ciasta znalazł się na wierzchu. Możesz podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub rumowymi lub na zimno z bitš mietanš. Pyszne jest też bez dodatków.
Osa3555