Pieczona fasolka z paprykš i kiełbaskš Porcja dla 4 osób: * fasola Ja- 300 g * ulubiona kiełbaska/kabanosy- 200 g * passata pomidorowa- 400 ml (ew. pomidory w puszcze) * papryka żółta/czerwona- 1 duża * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 zšbki * paprykczka chili- 1 mała * majeranek suszony-1 łyżka * słodka papryka- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * oliwa- do smażenia Wykonanie: Fasolę namoczyć dzień wczeniej (proporcje fasoli do wody, to 1:2), następnie wodę odlać, zalać wieżš i doprowadzić do wrzenia. Pierwsze 10 minut gotować na rednim ogniu bez przykrycia (szumowiny cišgnšć), następnie garnek zakryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkoci fasoli- około 1 godziny. Pod koniec gotowania dopiero posolić wodę. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, kolejno dodać sprasowany czosnek, drobno posiekanš papryczkę chili i pokrojonš kiełbaskę. Całoć podsmażyć. Kiedy kiełbaska będzie rumiana dodać pokrojonš w kostkę paprykę i podsmażyć 2-3 minuty. Wlać passatę pomidorowš, doprawić słodkš paprykš, majerankiem, solš oraz pieprzem. Do całoci dodać ugotowanš fasolę, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie zakryć i piec około 30 minut w 200 stopniach, następnie odkryć, włšczyć termoobieg i zapiekać kolejne 15 minut.
Osa3555