Fasolka zapiekana z kiełbasą.txt

(1 KB) Pobierz
Pieczona fasolka z paprykš i kiełbaskš

Porcja dla 4 osób:
* fasola Ja- 300 g
* ulubiona kiełbaska/kabanosy- 200 g
* passata pomidorowa- 400 ml (ew. pomidory w puszcze)
* papryka żółta/czerwona- 1 duża
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 2 zšbki
* paprykczka chili- 1 mała
* majeranek suszony-1 łyżka
* słodka papryka- 1 łyżeczka
* sól, pieprz- do smaku
* oliwa- do smażenia

Wykonanie:
Fasolę namoczyć dzień wczeniej (proporcje fasoli do wody, to 1:2), następnie wodę odlać, zalać wieżš i doprowadzić do wrzenia. Pierwsze 
10 minut gotować na rednim ogniu bez przykrycia (szumowiny cišgnšć), następnie garnek zakryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 
do miękkoci fasoli- około 1 godziny. Pod koniec gotowania dopiero posolić wodę.

W międzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, kolejno dodać sprasowany czosnek, drobno posiekanš papryczkę chili i pokrojonš kiełbaskę. 
Całoć podsmażyć. Kiedy kiełbaska będzie rumiana dodać pokrojonš w kostkę paprykę i podsmażyć 2-3 minuty.
Wlać passatę pomidorowš, doprawić słodkš paprykš, majerankiem, solš oraz pieprzem. Do całoci dodać ugotowanš fasolę, wymieszać i przełożyć 
do naczynia żaroodpornego. Naczynie zakryć i piec około 30 minut w 200 stopniach, następnie odkryć, włšczyć termoobieg i zapiekać kolejne 
15 minut.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin