Spagetti carbonara.txt

(0 KB) Pobierz
Spaghetti carbonara - obiad w 20 minut

Składniki:
1 średnia cebula
200 g boczku
2 łyżki oliwy
4 duże jajka
1 szklanka startego sera żółtego (najlepiej parmezan)
1/2 szklanki śmietany kremówki
400g spaghetti

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w dużym garnku. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej cebulę i obsmażamy przez 3 minuty, aż zmięknie. Następnie dodajemy boczek i obsmażamy, aż pięknie się zrumieni przez około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. W dużym żaroodpornym naczyniu ubijamy jajka, ser oraz śmietanę.

Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do patelni z boczkiem, stawiamy na średnim ogniu i starannie mieszamy, aż makaron dokładnie pokryje się tłuszczem z boczku i będzie bardzo gorący. Przekładamy makaron do naczynia z mieszanką jajeczną i szybko mieszamy, aż cały makaron dokładnie pokryje się sosem. Przyprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. Gotowe!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin