Syrniki rosyjskie.txt

(0 KB) Pobierz
Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu

Składniki (na około 6 dużych lub 10 małych sztuk):
250 g twarogu (w kostce)
2-4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu (pominęłam)
1 jajko
50 g mški (2 kopiaste łyżki) + mška do obtoczenia syrników
kilka łyżek oleju/oliwy
do podania: jogurt, kwana mietana, cukier puder, dżem, owoce

Wykonanie:
Twaróg rozgniatamy za pomocš np. widelca. Dodajemy cukier, opcjonalnie cynamon, jajko, na końcu dodajemy mškę i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie doć lune. Na talerzu wysypujemy dodatkowš mškę. Łyżkę zwilżamy wodš, następnie nabieramy porcje sera i obtaczamy jš w mšce. Możemy pomóc sobie dłońmi formujšc okršgłe placuszki. Nadmiar mški strzepujemy. Na patelnię wlewamy olej/oliwę i smażymy syrniki z obu na złoto.

Gdy sš upieczone przekładamy je na papierowy ręcznik. Podajemy z owocami, kwanš mietanš, jogurtem, cukrem pudrem lub dżemem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin