Chałka- wietny pomysł na niadanie Składniki: 2 1/2 szklanki ciepłej wody , 1 łyżka suchych drożdży 7g 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego 4 jajka 1 łyżka soli 4 szklanki mški uniwersalnej 4 szklanki pełnoziarnistej mški (można zamienić na samš pszennš) 1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie Opis wykonania: W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłš wodš.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mškę po jednej filiżance na raz, mieszajšc po każdym dodaniu, omšczyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieć, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodajšc mškę, jeli potrzeba (wyrabiać 8-10 minut). Przykryć foliš w misce lub ciereczkš i pozostawić do wyronięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi się. Wyjšć ciasto na posypany mškš blat. Jeli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleć jak na rysunkach. Wyłożyć blachy papierem i umiecić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć foliš lub czystym ręcznikiem i niech rosnš przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozmšcić pozostałe jajka i posmarować bułki. Posypać makiem lub sezamem, w razie potrzeby. Małe okršgłe warkocze piec w 180st. przez 20 minut. Bułki powinny od spodu wydać głuchy dwięk jeli w nie postukamy. Schłod na stojaku przez co najmniej jednš godzinę przed krojeniem.
Osa3555