Schab na kanapki.txt

(1 KB) Pobierz
Składniki :

    2,5 kg wieżego schabu
    2 łyżki suszonego czosnku niedwiedziego
    2 łyżki papryki mielonej słodkiej
    2 opakowania soli peklowej ( 100 g )
    3 L wody
    siatka do wędlin lub sznurek 

IMG_4677IMG_4678

Schab oczyszczamy ze wszystkich zbędnych kawałków , aż dojdziemy 
do białego czystego mięsa ( resztki zostawiamy na mielone lub gulasz ). 
W dużym garnku mieszamy wodę z solš peklowš i zanurzamy w niej schab , 
na około 7-9 dni . Codziennie przewracamy schab i sprawdzamy zapach , 
jeli zalewa pachnie wieżym mięsem jest ok. Może lekko zmętnieć  nic 
to nie szkodzi . Po tym czasie , odławiamy schab , płukamy pod bieżšcš 
zimnš wodš i osuszamy papierowym ręcznikiem . Upychamy w siatkę wędliniarskš , 
obtaczamy w mieszance czosnku niedwiedziego i papryki  gęsto oklejajšc mięso . 
Odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia parzymy wędlinę w piekarniku 
w temperaturze 100 C , obracajšc co jaki czas . Czas wolnego pieczenia to około 
1,5 godziny . Upieczony schab przekładamy po ostygnięciu do lodówki i po paru 
godzinach , mamy cudownš wędlinkę na kanapki ??
Zgłoś jeśli naruszono regulamin