Domowy wyrób swojskich wędlin.pdf
(
66712 KB
)
Pobierz
Domowy wyrób
swojskich w
ę
dlin
i nalewek
Cezary Zalewski
Dąbrowa Górnicza 2015
Domowy sposób w
ę
dzenia
w
ę
dlin w kociołku .
Metoda garnkowa
Najlepszy większy kociołek (15-20 litrowy), w pokrywce umocować termometr i 2 haczyki
żeby włożyć do nich dopasowany kijek z naszymi wędlinami (wsad) i żeby nasze wędliny
nie dotykały dna gara. Dno gara wykładamy podwójną warstwą z folii aluminiowej
(spożywcza), na tej folii równo rozsypujemy cienką warstwę zrębków wędzarniczych (olcha
/ buk lub inne), na środku dna gara garść więcej gdyż w tym miejscu dna jest miejsce
płomienia ognia centralne. Wędzimy pilnując temperaturę by była w miarę stała która
podana jest w przepisie danej wędliny którą będziemy wędzić (regulacja gazem lub
wyłączaniem i włączaniem źródła grzania). Zawsze po czasie wędzenia czekamy aż
kociołek wystygnie i wtedy podnosimy pokrywę naszego kociołka wraz z naszym
uwędzonym wsadem. UWAGA: Pamiętajmy by nasz wsad nie dotykał dna (był od dna
kilka cm. 2-3 ). Można mięso do wędzenia zawieszać do pokrywy garnka jak i można
zrobić ruszt i na niego układać wsad do wędzenia. UWAGA!!! Wędzimy na zrębkach
drobnych typu BORNIAK. Kupić najlepiej http://www.borniak.pl/zrebki-wedzarnicze.html
1-Umocowane 2 haczyki według potrzeby.
2-Umocować termometr.
3-Wygląd zewnętrzny kociołka.
Po każdym wędzeniu dokładnie myjemy płynem do mycia naczyń, garnek i pokrywkę oraz
kijek na którym wisiały wędliny. Ja podczas wędzenia kładę na pokrywkę pieluchę tetrową
by wydostający się dymek wchłaniała.
4-Dno kociołka z podwójną warstwą folii aluminiowej spożywczej i zrębkami
wędzarniczymi (5-6 garści zrębków starcza na 2 godziny wędzenia).
5-Tak pokrywa z naszym wsadem ląduje w naszej kociołkowej wędzarni.
6-Wentylacja działa, dymu nie widać i nie czuć pod warunkiem że nie podnosimy pokrywy
podczas wędzenia i zaraz po nim, czekamy aż nasz kociołek ostygnie i wtedy podnosimy
pokrywę z naszym wsadem.
7-A to pierwsze uwędzone kiełbasy, drugim razem w już lepszej wprawie wędziłem
Plik z chomika:
Ceslaus
Inne pliki z tego folderu:
Encyklopedia Sztuki Kulinarnej - Pizze i tarty.pdf
(21216 KB)
Wielka Księga potraw wegetariańskich.pdf
(154847 KB)
103 Ciasta Siostry Anastazji.pdf
(20354 KB)
173 Specjały Siostry Anastazji.pdf
(23021 KB)
Najlepsze przepisy na knedle, naleśniki, pierogi.pdf
(46297 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 21.01.2024
26 lat KRP - Koncert ks. Stefana Ceberka
André Rieu
Audiobooki dla każdego
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin