Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru.pdf
(
3229 KB
)
Pobierz
Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru
staregary.blogspot.com/2014/11/gulasz-woowy-z-papryka-z-wolnowaru.html
Wołowina gotowana w wolnowarze, zawsze wydaje mi się bardziej aromatyczna niż gotowana tradycyjnie. Tak
też było i tym razem. Papryka dodawana jest pod koniec gotowania, pozostaje wiec w miarę jędrna i nie traci
koloru. Pomidory możemy dodać do wolnowaru, lub później, jeżeli danie będziemy odgrzewać np na patelni.
Inspiracją był przepis z
tej
strony
składniki
ok 1300 g wołowiny bez kości ( u mnie łopatka)
2 średnie cebule, pokrojone w poprzeczne plastry
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
łyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 szklanka bulionu wołowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/4 kubek zimnej wody
2 średnie zielone papryki, pokrojone na grube paski
2 średnie pomidory, pokrojone w ósemki
czosnek w proszku ( opcjonalnie) do posypania mięsa
ryż lub makaron do podania
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Pokroić w
1/5
kostkę ok 2x2 cm. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać wołowinę ze wszystkich stron, aby się ładnie
zrumieniła. Można mięso przed smażeniem obsypać czosnkiem. Wołowinę wyjąć, a na patelnię wlać bulion i
zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Bulion wymieszać z sosem sojowym
Do misy wolnowaru przełożyć wołowinę wraz z sokami które puściła, posypać cebulą, imbirem i czosnkiem,
polać bulionem, przykryć.
Ustawić na program low i gotować 7 - 9 godzin, do czasu aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie w małej misce wymieszać mąkę kukurydzianą i wodę, stopniowo dodawać , mieszając, do
wołowiny. Dołożyć paprykę. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Gotować 10 do 12 minut lub do czasu lekko
aż sos lekko zgęstnieje. Wymieszać z pomidorami. Gotować około 3 minut dłużej lub po prostu, aż pomidory
dokładnie się podgrzeją. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!
Uwagi: Jeżeli nie podajemy mięsa od razu, możemy sos zagęścić już na patelni, podgrzewając danie. Wtedy też
na patelnię dodajmy pomidory.
2/5
3/5
Ugotuj to jako pierwszy i dodaj swoje zdjęcie!
4/5
5/5
Plik z chomika:
Ceslaus
Inne pliki z tego folderu:
Encyklopedia Sztuki Kulinarnej - Pizze i tarty.pdf
(21216 KB)
Wielka Księga potraw wegetariańskich.pdf
(154847 KB)
103 Ciasta Siostry Anastazji.pdf
(20354 KB)
173 Specjały Siostry Anastazji.pdf
(23021 KB)
Najlepsze przepisy na knedle, naleśniki, pierogi.pdf
(46297 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 21.01.2024
26 lat KRP - Koncert ks. Stefana Ceberka
André Rieu
Audiobooki dla każdego
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin