Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru.pdf

(3229 KB) Pobierz
Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru
staregary.blogspot.com/2014/11/gulasz-woowy-z-papryka-z-wolnowaru.html
Wołowina gotowana w wolnowarze, zawsze wydaje mi się bardziej aromatyczna niż gotowana tradycyjnie. Tak
też było i tym razem. Papryka dodawana jest pod koniec gotowania, pozostaje wiec w miarę jędrna i nie traci
koloru. Pomidory możemy dodać do wolnowaru, lub później, jeżeli danie będziemy odgrzewać np na patelni.
Inspiracją był przepis z
tej
strony
składniki
ok 1300 g wołowiny bez kości ( u mnie łopatka)
2 średnie cebule, pokrojone w poprzeczne plastry
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
łyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 szklanka bulionu wołowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/4 kubek zimnej wody
2 średnie zielone papryki, pokrojone na grube paski
2 średnie pomidory, pokrojone w ósemki
czosnek w proszku ( opcjonalnie) do posypania mięsa
ryż lub makaron do podania
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Pokroić w
1/5
kostkę ok 2x2 cm. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać wołowinę ze wszystkich stron, aby się ładnie
zrumieniła. Można mięso przed smażeniem obsypać czosnkiem. Wołowinę wyjąć, a na patelnię wlać bulion i
zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Bulion wymieszać z sosem sojowym
Do misy wolnowaru przełożyć wołowinę wraz z sokami które puściła, posypać cebulą, imbirem i czosnkiem,
polać bulionem, przykryć.
Ustawić na program low i gotować 7 - 9 godzin, do czasu aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie w małej misce wymieszać mąkę kukurydzianą i wodę, stopniowo dodawać , mieszając, do
wołowiny. Dołożyć paprykę. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Gotować 10 do 12 minut lub do czasu lekko
aż sos lekko zgęstnieje. Wymieszać z pomidorami. Gotować około 3 minut dłużej lub po prostu, aż pomidory
dokładnie się podgrzeją. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!
Uwagi: Jeżeli nie podajemy mięsa od razu, możemy sos zagęścić już na patelni, podgrzewając danie. Wtedy też
na patelnię dodajmy pomidory.
2/5
3/5
Ugotuj to jako pierwszy i dodaj swoje zdjęcie!
4/5
5/5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin