Gulasz wołowy z grzybami z wolnowaru.pdf
(
1134 KB
)
Pobierz
Gulasz wołowy z grzybami z wolnowaru
staregary.blogspot.com/2015/09/gulasz-woowy-z-grzybami-z-wolnowaru.html
Wołowina i grzyby to połączenie bardzo smakowite. Użyłam grzybów suszonych. Nie namaczałem ich
wcześniej, ale myślę, że można je namoczyć w bulionie i taki grzybowy bulion dodać do mięsa.
składniki
ok 700 g wołowiny (u mnie udziec wołowy)
1 cebula drobno posiekana
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1 szklanka bulionu wołowego
1/2 kieliszka czerwonego wina
sól
3 - 4 ziarenka jałowca
listek laurowy
2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
1 - 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa - opcjonalnie
ok 30 g suszonych grzybów - dałam prawdziwki
gałązka rozmarynu
3 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia
opcjonalnie śmietana
1/8
przygotowanie
Wołowinę umyć, pokroić w dużą kostkę (ok 3x3 cm). Posolić i posypać pieprzem, można obsypać mąką,
nadmiar strząsnąć. Posiekaną cebulę przesmażyć na patelni w 3-4 łyżkach masła z oliwą lub na oleju. Dodać 1
łyżkę papryki i dokładnie wymieszać. Smażyć, mieszając i uważając aby nie przypalić papryki, aż cebula
nabierze brązowego koloru. Wyjąć cebulę z patelni i odstawić na bok. Dolać tłuszczu, zwiększyć ogień i na tej
samej patelni zrumienić partiami mięso. Smażyć aż będzie ładnie zrumienione ze wszystkich stron. Przełożyć
całe podsmażone mięso do miski z cebulą a na patelnię wlać bulion i podgrzać go, zeskrobując przy okazji
resztki ze smażenia.
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Do misy wolnowaru nałożyć mięso z cebulą. Zalać gorącym bulionem,
dodać wino, rozgnieciony jałowiec, listek laurowy, ziele angielskie, opłukane suszone grzyby, czosnek i
rozmaryn. Mięso powinno być prawie zakryte bulionem. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i
gotować przez 10 godzin. Powstały sos można zabielić śmietaną. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z
dobrą bagietką . Smacznego!
2/8
3/8
4/8
5/8
Plik z chomika:
Ceslaus
Inne pliki z tego folderu:
Encyklopedia Sztuki Kulinarnej - Pizze i tarty.pdf
(21216 KB)
Wielka Księga potraw wegetariańskich.pdf
(154847 KB)
103 Ciasta Siostry Anastazji.pdf
(20354 KB)
173 Specjały Siostry Anastazji.pdf
(23021 KB)
Najlepsze przepisy na knedle, naleśniki, pierogi.pdf
(46297 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 21.01.2024
26 lat KRP - Koncert ks. Stefana Ceberka
André Rieu
Audiobooki dla każdego
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin