Gęsina - Przepisy najlepszych szafów kuchni.pdf

(4124 KB) Pobierz
Gęsina
na św. Marcina
Przepisy najlepszych szefów kuchni
Slow Food
Polska
WOJEWÓDZTWO
KUJAWSKO-POMORSKIE
Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej
ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Opracowanie:
Jacek Szklarek
Redakcja:
Magdalena Czaplicka
Korekta językowa:
Magdalena Czaplicka
Wszystkie prawa zastrzeżone
© 2010 Tosca Sp. z o.o.
www.slowfood.pl
Slow Food Polska
Łazy 115
32-048 Jerzmanowice
poczta@slowfood.pl
Fotografie wszystkich potraw oraz wszystkich Szefów Kuchni:
Tosca Sp. z o.o.
Fotografie gęsi:
Daniel Pach
Autorzy logotypu “Gęsina na św. Marcina”:
Jarosław Skowroński i Piotr Chruścicki
Opracowanie graficzne oraz skład:
Piotr Chruścicki – Tandem Studio
www.tandemstudio.com.pl
Druk i oprawa:
drukarniaAB.pl
ul. Sołtysowska 22A
31-589 Kraków
ISBN 978-83-931746-0-7
Spis treści
Gąski, gąski do domu
dr Jacek Szklarek, Prezes Slow Food Polska ...................................................7
Gęś Biała Kołudzka®
polski genotyp – markowy produkt
dr inż. Halina Bielińska
Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy
Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka ............................................................18
Przepisy najlepszych szefów kuchni...............................................................25
Bartosz Budnik – Romantyczna ............................................................26
Marcin Budynek – Kolumnowa .............................................................30
Adam Chrząstowski – Ancora...............................................................34
Urszula Czyżak – Piotrkowska 97 .........................................................38
Marcin Filipkiewicz – Copernicus ..........................................................42
Michał Grnyo – Dom Wigierski ..............................................................46
Arkadiusz Janczarek – Likus Concept Store .........................................50
Izabela Kujawa – Stara Apteka .............................................................54
Damian Lazar – Stara Piekarnia ............................................................58
Artur Moroz – Bulaj ...............................................................................62
Dariusz Opasek – Tapas Bar Cuatro Caminos.......................................66
Urszula Robaczyńska – Młyn ................................................................70
Michał Skrzypczak – Weranda ..............................................................74
Ryszard Warnke – Restauracja Ristorante Cristallo ...............................78
Agata Wojda – Opasły Tom...................................................................82
Krzysztof Żurek – Monopol ...................................................................86
Miejsce na Twoje przepisy na gęsinę..............................................................94
6
Zgłoś jeśli naruszono regulamin