Przekąski.pdf
(
186 KB
)
Pobierz
Aromatyczny bób
25 dag bobu surowego lub z puszki
4 du e z bki czosnku
5 y ek oleju s onecznikowego
sól
Sposób wykonania :
Czosnek obra , rozetrze z sol i wymiesza z olejem.
Bób ugotowa lub wyj z puszki i os czy .
Po czy z czosnkiem.
Starannie wymiesza , odstawi do lodówki na 2 godziny.
Podawa z bagietk .
Ciasteczka ziemniaczane z kurczakiem
1/2 zimnego piure ziemniaczanego
1/2 ma ego kurczaka
25 dag mro onej mieszanki warzywnej
3 dymki lub szczypior
1 jajko
1/2 p askiej y eczki rozmarynu
4 y ki tartej bu ki
3 y ki oliwy z oliwek
1 cytryna do przybrania
Sposób wykonania :
Ugotowa kurczaka i mieszank warzywn .
Mi so pokroi w drobn kostk , wymiesza z piure ziemniaczanym i mieszank
warzywn , doda dymk lub szczypior i rozmaryn, wbi jajko, doprawi sol i
pieprzem.
Z masy uformowa wa ek, pokroi na centymetrowej grubo ci kr ki i posypa je bu k
tart .
Piec na blasze wysmarowanej oliw , a ciastka nabior z ocistego koloru.
Przybra cytryn .
Gruszki faszerowane w tróbk
1
8 gruszek
40 dag w tróbki
1 cebula
10 dag salami
2 y ki bulionu
2 y ki posiekanego koperku
4 y ki oleju
sól, pieprz
Sposób wykonania :
W tróbk umy , os czy , pokroi na kawa ki.
Cebul obra , posieka .
Salami pokroi w ma kostk .
Na patelni rozgrza 1/2 oleju, w o y cebul i w tróbk , sma y 5 minut.
Nast pnie doda salami i bulion, dusi 10 minut.
Na koniec przyprawi sol i pieprzem.
Gruszki umy , obra , ci wierzchy, wydr y , wype ni farszem, przykry
wierzchami.
Tak przygotowane gruszki u o y na nat uszczonej blasze i wstawi do nagrzanego
piekarnika.
Zapieka 10 minut w temperaturze 180oC.
Gotowe gruszki posypa koperkiem.
Jajka w sosie z surowych pomidorów
6 dojrza ych twardych pomidorów
6 jajek
4 y ki oliwy
1 starty z bek czosnku
2 y ki soku z cytryny
1,5 grubo posiekanej natki pietruszki
20 li ci bazylii
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Jajka wk adamy do wrz tku i gotujemy tak by ó tka by y tylko lekko ci te.
Studzimy.
Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczk .
W misce delikatnie mieszamy je z oliw , sokiem z cytryny, czosnkiem, natk pietruszki,
15 listkami bazylii poszarpanej na kawa ki, solimy i pieprzymy do smaku i wstawiamy
do lodówki na godzin .
Obieramy jajka, kroimy je wzd u na pó .
Sos pomidorowy nak adamy na talerzyki.
Uk adamy na nim jajka, posypujemy sol i pieprzem, dekorujemy bazyli .
2
Kanapka na lunch
2 ledzie marynowane
4 pajdy razowego chleba
4 li cie sa aty
4 y eczki mas a
2 jajka
kilka ga zek koperku
y ka ketchupu
pieprz
Sposób wykonania :
Jajka ugotowa na twardo (10 minut) ostudzi , obra , podzieli na wiartki.
ledzie os czy z marynaty, podzieli na ma e dzwonka.
Sa at umy i dok adnie osuszy .
Koperek op uka , otrzepa z wody, listki w ca o ci oderwa od ga zek.
Chleb posmarowa mas em.
Na ka dej kromce po o y li cie sa aty, po 2 wiartki jajka na twardo oraz kilka
kawa ków ledzia.
Wierzch kanapek przybra listkami koperku, oprószy wie o zmielonym pieprzem.
Ka d kanapk ozdobi du ym kleksem ketchupu.
Karczochy nadziewane krabami (W ochy)
50 dag karczochów (z puszki)
3 y ki ciemnego octu winnego
2 pomidory
2 pory
15 dag mi sa krabów lub krewetek
2 y ki oleju
kilka ga zek koperku
czerwony pieprz w ziarenkach
sól
Sposób wykonania :
Karczochy ods czy , skropi po ow octu winnego.
Pomidory sparzy , obra ze skórki, usun pestki, mi sz posieka .
Pory op uka , bia cz
pokroi w cienkie plasterki.
Wymiesza z pomidorami i mi sem krabów.
Z pozosta ego octu oraz oleju przygotowa marynat .
Przyprawi do smaku sol i rozgniecionymi ziarnami czerwonego pieprzu.
3
Marynat pola pory z pomidorami i mi sem krabów.
Powstya ym farszem nape nia serca karczochów i odstawi na 30 minut.
Udekorowa ga zkami kopru.
Karczochy nadziewane wo owin (W ochy)
4 karczochy
cytryna
2 szalotki
50 dag mielonej wo owiny
2,5 dag mielonych orzechów laskowych
2,5 dag siekanych orzechów laskowych
jajko
2 p czki szczypiorku
szczypta kminku rzymskiego
3 czerwone papryki
2 cebule
2 y ki oleju
1/2 szklanki wywaru warzywnego
y eczka koncentratu pomidorowego
cukier
pieprz cayenne
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Karczochy obra
*
i gotowa 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku wyci ni tego
z cytryny.
Obrane szalotki posieka i wymiesza z mi sem, orzechami oraz jajkiem.
Op uka szczypiorek i drobniutko posieka .
P czek szczypiorku doda do mi sa.
Doprawi do smaku sol , pieprzem i kminkiem rzymskim.
Karczochy ods czy , ostudzi , wydr y rodki i nape ni mi snym nadzieniem.
U o y w aroodpornym naczyniu, pola odrobin wody i przykry .
Piec 40 minut w temperaturze 200oC.
Cebul i papryk drobno pokroi , krótko przesma y na oleju.
Zala wywarem warzywnym i gotowa na niedu ym ogniu oko o 10 minut.
Nast pnie zmiksowa , doda koncentrat pomidorowy i doprawi do smaku sol ,
pieprzem cayenne oraz cukrem.
Karczochy podawa z sosem posypanym reszt szczypiorku.
*
Przygotowanie karczocha
- krok po kroku
Koktajl z krabów i owoców mango
4
2 owoce mango
1 str k czerwonej papryki
10 dag krabów z puszki
2 y ki majonezu
4 y ki mietany
1 y eczka cukru
1 y eczka soku cytrynowego
1 y eczka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
1 y ka chrzanu
kilka listków mi ty do dekoracji
Sposób wykonania :
Owoce mango umy , wytrze i przekroi wzd u na pó , wyj pestki.
Po ówki owoców wydr y , pozostawiaj c cianki grubo ci oko o 1/2 cm.
Mi sz pokroi w drobn kostk .
Papryk umy , wytrze i tak d ugo opieka w piekarniku, a skórka pop ka.
Zdj skórk z papryki, usun gniazda nasienne, po czym pokroi j w cienkie paski.
Kraby prze o y do sita, roztrz sn widelcem, op uka zimn wod i os czy .
Majonez wymiesza ze mietan , cukrem, sokiem z cytryny, zielonym pieprzem,
chrzanem, pokrojonymi mango i krabami.
Wymieszany koktajl na o y do wydr onych po ówek owoców, ob o y paseczkami
papryki i udekorowa listkami mi ty.
Krasnoludki z kie basy
0,5 kg kie basy serdelowej
chleb lub bu ka
mas o
rze ucha
twaróg lub po ówki jaj
pomidor
marchew
papryka
Sposób wykonania :
Kawa ki kie basy serdelowej lub serdelki ustawi na okr g ych podstawkach z bu ki lub
chleba posmarowanego mas em.
Chleb posypa dekoracyjnie drobno posiekan rze uch .
G ówk krasnoludkowi robi si z twarogu lub z po owy jaja, a nos i usta z kawa eczków
pomidora, marchwi lub papryki; oczka - z ziaren pieprzu lub kawa ków marynowanych
grzybów.
5
Plik z chomika:
Ceslaus
Inne pliki z tego folderu:
Encyklopedia Sztuki Kulinarnej - Pizze i tarty.pdf
(21216 KB)
Wielka Księga potraw wegetariańskich.pdf
(154847 KB)
103 Ciasta Siostry Anastazji.pdf
(20354 KB)
173 Specjały Siostry Anastazji.pdf
(23021 KB)
Najlepsze przepisy na knedle, naleśniki, pierogi.pdf
(46297 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 21.01.2024
26 lat KRP - Koncert ks. Stefana Ceberka
André Rieu
Audiobooki dla każdego
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin