Sposób na Hashimoto - Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby.pdf

(3692 KB) Pobierz
SPOSÓB NA HASHIMOTO
JAK W 31 DNI ZWALCZYĆ OBJAWY CHOROBY
KAREN FRAZIER
Przełożyła: Agnieszka Skowron
Tytuł oryginalny:
The Hashimoto’s Cookbook and Action Plan
Autorka: Karen Frazier
Zdjęcia: Dorota Krysińska
Redaktor inicjująca: Olga Święcicka
Tłumaczenie: Agnieszka Skowron
Redakcja: Małgorzata Onichimowska
Korekta: Jolanta Gomółka / Lena Marciniak, Słowne Babki
Skład i łamanie: Irmina Garlej, Perpetuum
Projekt gra czny okładki: Joanna Strękowska
Copyright © 2015 by Rockridge Press, Berkeley, California
Copyright © for the Polish edition by Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o.,
Warszawa MMXVIII
Copyright © for the Polish translation by Agnieszka Skowron, Warszawa MMXVIII
Photo Copyright © Dorota Krysinska
Grupa Wydawnicza Foksal Sp. z o.o.
ul. Domaniewska 48, 02-672 Warszawa
tel. 22 826 08 82, 22 828 98 08
biuro@gwfoksal.pl
www.gwfoksal.pl
ISBN: 978-83-280-5705-0
Skład wersji elektronicznej: Michał Olewnik /
Grupa Wydawnicza Foksal Sp. z
o.o.
i Michał Latusek /
Virtualo Sp. z o.o.
Spis treści
Pięć wskazówek, jak za pomocą diety leczyć Hashimoto
Wstęp. Jak dieta pomogła mi z Hashimoto
Część 1. Hashimoto: choroba i dieta
Rozdział pierwszy. Zrozumieć Hashimoto
Rozdział drugi. Wpływ diety
Część 2. Plan działania
Rozdział trzeci. Plan działania: Faza eliminacji
3-dniowe oczyszczanie
28-dniowy plan posiłków
Rozdział czwarty. Plan działania: Faza ponownego wprowadzania
niektórych produktów
Część 3. Przepisy
Rozdział piąty. Śniadania
Smoothie bananowo-jagodowe
Parfait z jogurtem kokosowym i owocami
„Owsianka” z mąki kokosowej z suszonymi owocami
Bezzbożowa granola
Naleśniki z mąki kokosowej z sosem jagodowym
Mu ny bananowe
Sałatka z pomidorem, boczkiem i awokado
Gofry dyniowe z sosem jabłkowo-gruszkowym
Wrapy z sałaty i wędzonego łososia
Jajecznica z warzywami
Jajka sadzone z boczkiem i placuszkami ze słodkich ziemniaków
Frittata ze szpinakiem i ziołami
Jajka zapiekane w awokado
Zapiekanka śniadaniowa z kiełbasą i jajkiem
Zapiekanka z pikantną chorizo, słodkimi ziemniakami i jajkiem
Rozdział szósty. Przekąski
Truskawki ze śmietanką kokosową
Jabłka z dipem migdałowym
Sałatka owocowa ze śmietanką kokosową
Orzechy pekan w przyprawach korzennych
Czipsy z jarmużu
Czipsy z plantana
Pieczone frytki ze słodkich ziemniaków
Pikle koperkowe z lodówki
Hummus z cukinii z marchewką
Plastry cukinii z tapenadą
Guacamole z kłębianem
Jajka faszerowane awokado
Baba ganoush w łódkach z sałaty rzymskiej
Sałatka z łososia na plastrach ogórka
Sałatka z krewetek i awokado
Rozdział siódmy. Zupy i gulasze
Letnie gazpacho
Włoska zupa z kiełbasą, grzybami i fenkułem
Rosół z „makaronem” z cukinii
Chowder kokosowy z krewetkami
Zupa azjatycka z klopsami
Zupa warzywna z mieloną wołowiną
Bezfasolowe chili z wolnowaru
Chili Colorado z wolnowaru
Gulasz wołowy z wolnowaru
Jambalaya z wolnowaru
Zgłoś jeśli naruszono regulamin