Dieta zgodna z grupa krwi - A (rolnik).pdf

(138 KB) Pobierz
DIETA ZGODNA Z GRUPĄ KRWI A -
AGRARIAN
(rolnik)
Dieta grupy "A"
Dieta grupy "0"Dieta
grupy "B"
Dieta grupy "AB"
Dlaczego Rolnik?Około
15 - 25 tysięcy lat temu Ziemię zamieszkiwali ludzie wyłącznie z
grupą krwi "0",
żywiący
się przede wszystkim mięsem. Wzrostowi ludności towarzyszył
spadek liczebności zwierząt. Nasi przodkowie z grupą krwi "0" musieli znaleźć inne
źródło
pożywienia. Wielu ludzi zaczęło spożywać pokarm roślinny. Zaczęła rozwijać się produkcja
oparta na rolnictwie i uprawach. W ten sposób wykształciła się grupa krwi "A", z
genetycznym kodem roślinożercy.
Dla współczesnych posiadaczy grupy "A" odpowiednie odżywianie powinno być oparte na
produktach pochodzenia roślinnego (wegetarianizm).
WSKAZANE: wegetarianizmZABRONIONE:
mięso i mleko
"Rolnik" wymaga stałego wzmacniania układu odpornościowego ponieważ zbyt często nie
potrafi rozpoznać wroga co zwiększa ryzyko infekcji i nowotworów. Najczęściej występują tu
candidosa (drożdżyca - grzybica) oraz w związku ze skłonnością do większego odkładania
śluzu
- wszelkie choroby dróg oddechowych m.in. częste przeziębienia, katary, oskrzela,
zapalenia ucha
środkowego,
migdałków, zatoki a także pneumonia (choroba płuc) i astma. Z
chorób nowotworowych dominuje rak sutka, prostaty i trzustki oraz anemie złośliwe.
Niekorzystna reakcja na stres połączona z predyspozycjami do większości chorób
cywilizacyjnych sprawia,
że
w grupie "A" częściej niż w innych typach grup krwi stwierdza
się choroby układu sercowo-naczyniowego, choroby serca oraz cukrzycę.
Jeżeli osoby z grupa "A" spożywają mięso i mleko zwierzęce, istnieje ryzyko dyspepsji -
niestrawności, ponieważ cechą tej grupy krwi jest zmniejszona produkcja soków
żołądkowych
i delikatne trawienie. W wyniku złego odżywiania występują zaburzenia
gastryczne i wysoki poziom cholesterolu pociągający za sobą miażdżycę a także zaburzenia
funkcjonowania wątroby i woreczka
żółciowego.
Zdrowie osób z grupą krwi "A" jest zatem
dużo bardziej zagrożone niż pozostałych grup.
Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:
Mięsa i drób
Wskazane:
warzywa, owoce, soki produkty roślinne. Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi
A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.
Unikać:
baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy,
serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.
Owoce morza
Wskazane:
dorsz, karp,
łosoś,
makrela, nawet
żabnica,
pstrąg tęczowy, pstrąg morski,
sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń,
ślimaki, żółty
okoń. Ryby nie powinny być wędzone.
Unikać:
barakudy, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek,
łososia
wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli,
skrzydelnika, suma,
śledzia,
tuńczyka, węgorza,
żółwia, żab.
Jaja i nabiał
Wskazane:
mleko sojowe, ser sojowy.
Obojętne:
kefir - zsiadłe mleko.
Unikać:
mleka w każdej postaci, lodów, masła, maślanki, serwatki, sera brie, sera camembert,
ser gouda, serka wiejskiego.
Oleje i tłuszcze
Wskazane:
oleje tłoczone na zimno w tym olej z oliwek, olej z siemienia lnianego oraz z soji.
Unikać:
oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków
ziemnych, oleju sezamowego.
Orzechy i pestki
Wskazane:
masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
Unikać:
orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.
Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane:
czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko",
strączkowe czerwone, zielone.
Unikać:
fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej.
Zboża
Wskazane:
amarant, gryka, kasza.
Unikać:
kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż,
pszenicy, skrobi, ziemniaków.
Chleb i grzanki
Wskazane:
chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej,
wafle ryżowe.
Unikać:
angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełno-pszenicznego, chleba
wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego,
pumpernikla.
Ziarna i makarony
Wskazane:
gryka, kasza, makaron z karczocha, makaron, mąka ryżowa, mąka
żytnia,
owies.
Unikać:
makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.
Warzywa
Wskazane:
botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula
żółta,
dynia,
chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch
jerozolimski, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa,
sałata rzymska, szpinak.
Unikać:
bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake,
oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej,
żółtej,
pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.
Owoce
Wskazane:
ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi
świeże,
grejpfrut,
wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki,
śliwki
ciemne, czerwone, suszone, zielone,
żurawina.
Unikać:
bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych, pomarańczy,
rabarbaru.
Soki i napoje
Wskazane:
sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z winogron, sok z moreli, sok z selera,
sok z suszonej
śliwki,
sok z ananasa, sok grejpfrutowy, woda (z cytryną).
Unikać:
soku pomarańczowego, soku pomidorowego, soku z papai.
Przyprawy
Wskazane:
czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.
Unikać:
kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego,
pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen,
żelatyny.
Herbatki ziołowe
Wskazane:
aloes, echinacea, głóg, dziurawiec,
łopian,
mleczny oset, owoc dzikiej róży,
rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna,
śliski
wiąz, waleriana, zielona herbata,
żeńszeń.
Unikać:
cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion
kukurydzy.
Używki
Wskazane:
czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.
Unikać:
coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów
destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.
Inne przyprawy
Wskazane:
musztarda.
Unikać:
ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire.
Szczegóły u
źródła:
Dr Peter J. D'Adamo i Catherine Whitney
"Jedz zgodnie ze swoją
grupą krwi"
Dieta dla osób z grupą krwi A
2,5 kg w ciągu 2 tygodni
Autor tej diety, amerykański lekarz Peter Adamo, twierdzi,
że
zapotrzebowanie na składniki
odżywcze i forma aktywności fizycznej zależą od naszej grupy krwi i wraz z nią są
zakodowane w genach.
Dla osób z grupą krwi A dobre jest to, co z roślin. Zalecane są więc przede wszystkim dania
wegeteriańskie oraz potrawy w mało przetworzonej formie, np.
świeże
warzywa i owoce. Po
zastosowaniu diety bezmięsnej osoby z grupą krwi A mają szansę na szybką utratę wagi,
ponieważ wyeliminują ze swojego jadłospisu toksyczne dla nich produkty.
Zasady diety:
Jadasz od 3 do 5 posiłków dziennie, skomponowanych z produktów przypisanych osobom z
grupą krwi A. Tę dietę może stosować każdy, bo zapewnia ona niezbędne składniki
odżywcze, jak również zaleca aktywność fizyczną.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
ŚNIADANIE:
- 4
łyżki
płatków kukurydzianych z mlekiem sojowym i 1
łyżką
owoców (czarne jagody,
borówki),
- herbata owocowa
OBIAD:
- sałatka z sałaty, cebuli czerwonej, selera, ogórka, sera feta,
świeżej
mięty, odrobiny sosu
sojowego i soku z cytryny.
- 1 kromka chrupkiego pieczywa,
- zielona herbata
PODWIECZOREK:
- 2 wafle ryżowe posmarowane cienko miodem
KOLACJA:
- 150 - 200 g pieczonej ryby,
- kromka chleba z
żytniej
mąki
Zgłoś jeśli naruszono regulamin