Prezentacja zasad przechowywania żywności i przygotowywania posiłków w sposób bezpieczny, zalecanych przez WHO.pdf

(5899 KB) Pobierz
Prezentacja
zasad
przechowywania
żywności
i przygotowywania posiłków w sposób bezpieczny,
zalecanych przez WHO oraz wyników sondy "Co wiesz o
swoim jedzeniu" przeprowadzonej przez uczniów naszego
liceum,
Test wiedzy dla uczniów szkół gimnazjalnych biorących
udział w konkursie "Bezpiecznie na talerzu",
Prelekcja "Bezpieczeństwo i higiena żywienia" pani Agnieszki
Synowiec-Wojtarowicz,
Rozstrzygnięcie Konkursu Wiedzy o Zdrowiu "Bezpiecznie na
talerzu" dla uczniów szkół gimnazjalnych Zagłębia
Dąbrowskiego.
Światowy Dzień Zdrowia
obchodzony jest
7 kwietnia,
w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO),
WHO corocznie wybiera jako temat przewodni inny obszar
priorytetowy, ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego,
tegoroczny temat przewodni brzmi
Bezpieczeństwo Żywności,
a hasło
„z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.
Hasło
„z pola na stół – uczyń jedzenie
bezpiecznym”
ma przypominać i
podkreślać,
że
w
zapewnieniu
bezpieczeństwa tego, co trafia na nasze
stoły rolę odgrywają zarówno rząd,
rolnicy, producenci, sprzedawcy, ale i
każdy z nas, jako konsument.
Wywoływane są przez bakterie, wirusy, pasożyty lub
substancje chemiczne dostające się do organizmu wraz ze
skażoną żywnością lub wodą.
Są zwykle
zakaźne.
Niebezpieczna
żywność
zawierająca
szkodliwe
mikroorganizmy lub substancje chemiczne jest przyczyną
ponad 200 chorób
– począwszy od biegunki, aż po
nowotwory.
Każdego roku około
2 mln osób,
w tym wiele dzieci,
umiera
z powodu biegunek wywoływanych przez bakterie
obecne w żywności i w wodzie.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin