Ciastka lawendowe
Składniki:
- 210 g masła (w pokojowej temp.)
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy lub 2 łyżki świeżych - – najlepiej zebrać lawendę, gdy jej kwiatki jeszcze są zamknięte – wtedy jest bardziej aromatyczna
- otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 - 3,5 cm, następnie owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).
Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5-7 mm plasterki (podczas pieczenia kształt się wyrówna).
Piec około 12-14 minut w temperaturze 170ºC (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki). Studzić na kratce.
- 210 g masła( w temp. pokojowej)
- 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy lub 2 łyżki świeżych kwiatów (najlepiej zebrać lawendę, gdy jej kwiatki jeszcze
są zamknięte - wtedy jest bardziej aromatyczna)
- starta skórka cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości ok. 3-3,5 cm,
następnie owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godz. ( można trzymać w lodówce do 3 dni)
Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5-7mm plasterki(podczas pieczenia kształt się wyrówna).
Piec ok. 12-14 minut w temperaturze 170º Celciusza( zostawić odległości pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki ).
Studzić na kratce.
spit5