Ciastka lawendowe.rtf

(2 KB) Pobierz

Ciastka lawendowe

 

Składniki:

- 210 g masła (w pokojowej temp.)

- 1,5 szklanki mąki

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 1 żółtko

- szczypta soli

- 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy lub 2 łyżki świeżych - – najlepiej zebrać lawendę, gdy jej kwiatki jeszcze są zamknięte – wtedy jest bardziej aromatyczna

- otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 - 3,5 cm, następnie owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).

 

Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5-7 mm plasterki (podczas pieczenia kształt się wyrówna).

Piec około 12-14 minut w temperaturze 170ºC (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki). Studzić na kratce.

 

 

Składniki:

- 210 g masła( w temp. pokojowej)

- 1,5 szklanki mąki

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 1 żółtko

- szczypta soli

- 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy lub 2 łyżki świeżych kwiatów (najlepiej zebrać lawendę, gdy jej kwiatki jeszcze

  są zamknięte - wtedy jest bardziej aromatyczna)

- starta skórka cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości ok. 3-3,5 cm, 

następnie owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godz. ( można trzymać w lodówce do 3 dni)

Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5-7mm plasterki(podczas pieczenia kształt się wyrówna).

Piec ok. 12-14 minut w temperaturze 170º Celciusza( zostawić odległości pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki ).

Studzić na kratce.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin