francuski mrożony deser Parfati.doc

(20 KB) Pobierz
francuski mrożony, słodki deser: parfait

francuski mrożony, słodki deser: parfait. Po polsku znaczy „perfekcyjny, doskonały”. Robi się go z kogla mogla, bitej śmietany i dodatków. Bardzo często jest to puree z ulubionych owoców kucharza: bananów, ananasów, kiwi, jabłek, gruszek, czereśni, wiśni, truskawek. Można też dodać masę kasztanową, kakao, czekoladę, miód. Na szczęście lato jest tuż tuż, więc do wyboru macie duuuużo smaków.

Podstawowy przepis na parfait:
6 żółtek
1 3/4 szklanki śmietanki 36%
10 łyżek cukru pudru
dodatek, na jaki macie ochotę

Jak to zrobić:
1. Oddziel żółtka i ubij je z cukrem w misce trzymanej nad parą. Jeśli miska zrobi się za gorąca, zdejmij ją na chwilę. Chodzi o to, żeby jajka się nie ścięły. Ubijaj do momentu, w którym masa spływająca z trzepaczki zacznie się układać jak wschodni turban.
2. Ubij śmietankę na sztywno. (Najlepiej ubija się śmietana zimna, prosto z lodówki).
3. Do kogla mogla dodaj wybrane składniki i bardzo delikatnie całość wymieszaj. Dodaj bitą śmietanę i znów delikatnie wymieszaj.
4. Przełóż wszystko do foremki, wygładź powierzchnię i wstaw na 12 godz. do lodówki lub na 2,5 godz. do zamrażalnika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin