I jeszcze szybki pomysł na orientalne deserowe owoce smażone w cieście. Idea jest prosta – ciasto powinno mieć mniej więcej konsystencję ciasta naleśnikowego. Zanurza się w niej kawałki owoców i wrzuca do frytownicy na rozgrzany tłuszcz. Owoce do zanurzenia wybieracie sami. Mogą to być na przykład: kawałki gruszek, moreli, ananasa, melona, papai. Podstawowy przepis na orientalne ciasto do smażenia owoców: Ciasto: 250 g mąki ryżowej (ok. 1 szklanki) 1 łyżka cukru 1 szczypta sody oczyszczonej 1 jajko 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka oleju roślinnego Polewa: 4 łyżki cukru ½ puszki mleka kokosowego Jak to zrobić: 1. Wymieszaj w misce mąkę, sodę i cukier. 2. Roztrzep jajko. 3. Zmiksuj sypkie składniki z jajkiem i nie wyłączając miksera, pomału wlewaj mleko kokosowe i 1 łyżkę oleju. Ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto naleśnikowe. 4. Owoce wrzuć do ciasta. Powinny się nim pokryć ze wszystkich stron. Następnie przełóż je do frytownicy z dobrze rozgrzanym olejem. Smaż, aż uzyskają złocistą skórkę. 5. Przygotuj polewę: na patelni podgrzej cukier, aż zamieni się w karmel. Wymieszaj go z mlekiem kokosowym i potrzymaj chwilę na ogniu. 6. Wyjmij owoce na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z polewą. Bon appetit! Bardzo fajnie smakują przygotowane w ten sposób banany i jabłka. Dokładny przepis macie tutaj.
spit5