I jeszcze szybki pomysł na orientalne deserowe owoce smażone w cieście.doc

(21 KB) Pobierz
I jeszcze szybki pomysł na orientalne deserowe owoce smażone w cieście

I jeszcze szybki pomysł na orientalne deserowe owoce smażone w cieście. Idea jest prosta – ciasto powinno mieć mniej więcej konsystencję ciasta naleśnikowego. Zanurza się w niej kawałki owoców i wrzuca do frytownicy na rozgrzany tłuszcz. Owoce do zanurzenia wybieracie sami. Mogą to być na przykład: kawałki gruszek, moreli, ananasa, melona, papai.

Podstawowy przepis na orientalne ciasto do smażenia owoców:

Ciasto:
250 g mąki ryżowej (ok. 1 szklanki)
1 łyżka cukru
1 szczypta sody oczyszczonej
1 jajko
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka oleju roślinnego

Polewa:
4 łyżki cukru
½ puszki mleka kokosowego

Jak to zrobić:
1. Wymieszaj w misce mąkę, sodę i cukier.
2. Roztrzep jajko.
3. Zmiksuj sypkie składniki z jajkiem i nie wyłączając miksera, pomału wlewaj mleko kokosowe i 1 łyżkę oleju. Ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto naleśnikowe.
4. Owoce wrzuć do ciasta. Powinny się nim pokryć ze wszystkich stron. Następnie przełóż je do frytownicy z dobrze rozgrzanym olejem. Smaż, aż uzyskają złocistą skórkę.
5. Przygotuj polewę: na patelni podgrzej cukier, aż zamieni się w karmel. Wymieszaj go z mlekiem kokosowym i potrzymaj chwilę na ogniu.
6. Wyjmij owoce na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z polewą.

Bon appetit!

Bardzo fajnie smakują przygotowane w ten sposób banany i jabłka. Dokładny przepis macie tutaj.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin