Składniki: 1 kg małych rybek (sardynki lub małe makrele) 6 gałązek kolendry z korzeniem 1 posiekana cebula 4 cebulki dymki 1 łyżeczka pieprzu 2 pomidory pokrojone w kosteczkę i sparzone sok z cytryny sól do smaku Jak to zrobić: 1. Umyj rybki, oczyść je, usuń ości i zdejmij skórę. 2. Zrób pirao ( sos ): zmiksuj pozostałe składniki (oprócz cytryny). 3. Gotowy sos przełóż do miseczki i wstaw do lodówki. 4. Wyciśnij sok z cytryny, skrop ryby i włóż je na godzinę do lodówki. 5. Zrób kopertę z folii aluminiowej tzw. ,,papilotkę” 6. Rybki włóż do papilotki (w oryginalnym przepisie kładzie się je na liściach bananowca). Wlej też do środka pirao, czyli wcześniej zrobiony sos. 7. Piecz 18 – 20 minut w temperaturze 200 stopni C. 8. Podawaj z faszerowanym bakłażanem.
spit5