Moqueca de peixe.doc

(20 KB) Pobierz
Moqueca de peixe - brazylijska potrawka z rybek

Moqueca de peixe - brazylijska potrawka z rybek



Składniki:
1 kg małych rybek (sardynki lub małe makrele)
6 gałązek kolendry z korzeniem
1 posiekana cebula
4 cebulki dymki
1 łyżeczka pieprzu
2 pomidory pokrojone w kosteczkę i sparzone
sok z cytryny
sól do smaku

Jak to zrobić:

1. Umyj rybki, oczyść je, usuń ości i zdejmij skórę.
2. Zrób pirao ( sos ): zmiksuj pozostałe składniki (oprócz cytryny).
3. Gotowy sos przełóż do miseczki i wstaw do lodówki.
4. Wyciśnij sok z cytryny, skrop ryby i włóż je na godzinę do lodówki.
5. Zrób kopertę z folii aluminiowej tzw. ,,papilotkę”
6. Rybki włóż do papilotki (w oryginalnym przepisie kładzie się je na liściach bananowca). Wlej też do środka pirao, czyli wcześniej zrobiony sos.
7. Piecz 18 – 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
8. Podawaj z faszerowanym bakłażanem.
 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin