Mrożona zupa z awokado.doc

(21 KB) Pobierz
Witam,

Witam,

Witam,
Koniecznie należy wam się kilka chłodzących przepisów, bo trochę ciepło jest tego lata.
Pierwszy chłodzący przepis – hinduską raitę czyli wybitnie orzeźwiającą, gęstą zupę jogurtową pokażę w sobotę w „Pascal: po prostu gotuj”. Na stronie poprostugotuj.onet.pl jest oczywiście spis składników, z których raitę się robi. Śmiało zaglądajcie.
Drugi ratunek na gorące popołudnie to mrożona, cytrusowa zupa z awokado. Nie tylko chłodzi, ale również genialnie stawia na nogi.

Mrożona zupa z awokado

Czas przygotowania: 15-20 min.
Czas chłodzenia: 45 min.
Na 6 osób

Składniki:
4 bardzo dojrzałe awokado
1 cytryna
kilka kropli tabasco lub szczypta chilli w proszku
1/2 szklanki śmietany 36%
1 l zimnego bulionu drobiowego KNORR
2 grejpfruty
sól i pieprz do smaku

Jak to zrobić:
1. Obierz awokado i wrzuć miąższ do miksera. Przeturlaj cytrynę po blacie, przyciskając ją. (W ten sposób uzyskasz dużo soku.) Przekrój ją na pół i wyciśnij sok do awokado, żeby nie ściemniało.
2. Zmiksuj, następnie dodaj sól i pieprz.
3. Przełóż awokado do dużej miski, dodaj tabasco, śmietanę i trzepaczką energicznie mieszaj ze 2-3 min.
4. Pomasuj grejpfruta, jak masowałeś cytrynę. Przekrój go na pół i wyciśnij do awokado sok z jednej połówki.
5. Pomału wlewaj zimny bulion, delikatnie mieszając. (Być może będzie potrzebne mniej bulionu – wszystko zależy od wielkości awokado i tego, jaką konsystencję zupy lubisz).
6. Włóż na 45 min. do lodówki.
7. Pokrój miąższ 3 połówek grejpfruta w drobną kosteczkę. Posyp nim zupę tuż przed podaniem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin