Witam, Koniecznie należy wam się kilka chłodzących przepisów, bo trochę ciepło jest tego lata. Pierwszy chłodzący przepis – hinduską raitę czyli wybitnie orzeźwiającą, gęstą zupę jogurtową pokażę w sobotę w „Pascal: po prostu gotuj”. Na stronie poprostugotuj.onet.pl jest oczywiście spis składników, z których raitę się robi. Śmiało zaglądajcie. Drugi ratunek na gorące popołudnie to mrożona, cytrusowa zupa z awokado. Nie tylko chłodzi, ale również genialnie stawia na nogi. Mrożona zupa z awokado Czas przygotowania: 15-20 min. Czas chłodzenia: 45 min. Na 6 osób Składniki: 4 bardzo dojrzałe awokado 1 cytryna kilka kropli tabasco lub szczypta chilli w proszku 1/2 szklanki śmietany 36% 1 l zimnego bulionu drobiowego KNORR 2 grejpfruty sól i pieprz do smaku Jak to zrobić: 1. Obierz awokado i wrzuć miąższ do miksera. Przeturlaj cytrynę po blacie, przyciskając ją. (W ten sposób uzyskasz dużo soku.) Przekrój ją na pół i wyciśnij sok do awokado, żeby nie ściemniało. 2. Zmiksuj, następnie dodaj sól i pieprz. 3. Przełóż awokado do dużej miski, dodaj tabasco, śmietanę i trzepaczką energicznie mieszaj ze 2-3 min. 4. Pomasuj grejpfruta, jak masowałeś cytrynę. Przekrój go na pół i wyciśnij do awokado sok z jednej połówki. 5. Pomału wlewaj zimny bulion, delikatnie mieszając. (Być może będzie potrzebne mniej bulionu – wszystko zależy od wielkości awokado i tego, jaką konsystencję zupy lubisz). 6. Włóż na 45 min. do lodówki. 7. Pokrój miąższ 3 połówek grejpfruta w drobną kosteczkę. Posyp nim zupę tuż przed podaniem.
spit5