Dla: 12 osób Czas przygotowania: 30 min. Czas smażenia: 10 min. Czas chłodzenia: 1 godz. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki 2 jaja 1/4 łyżeczki do kawy (1 g) soli 1/4 szklanki wody 1 1/4 szklanki mleka Sos krewetkowy: 5 łyżek masła 3 łyżki stołowe mąki 1 1/2 szklanki mleka 200 g krewetek koktajlowych 2 cebule dymki 100 g żółtego sera sól, pieprz, tymianek do smaku Jak to zrobić: 1. Najpierw trzeba usmażyć placki naleśnikowe. Wymieszaj dokładnie mąkę z solą i mlekiem. Dodaj jajka i wodę. Ciasto powinno być dosyć gęste, dobrze wyrobione. 2. Odstaw do lodówki na 1 godz. 3. Wysmaruj patelnię masłem i smaż naleśniki z dwóch stron. 4. Sos: w garnuszku rozpuść 4 łyżki masła, dodaj mąkę i podgrzewaj ok. 2 min., cały czas mieszając. 5. Dodaj ciepłe mleko do garnuszka i nie przestawaj mieszać. Zagotuj, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. 6. Pokrój cebulkę w drobną kostkę – powinieneś uzyskać dwie łyżki. Podsmaż ją na maśle razem z krewetkami. Wrzuć całość do sosu. 7. Na każdy placek naleśnikowy nałóż 1 - 2 łyżki krewetek w sosie i zroluj. 8. Naleśniki włóż do żaroodpornego naczynia, jeden obok drugiego. Polej sosem, posyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika na 5 do 8 min. (aż ser się zapiecze). 9. Resztę nie zapieczonych naleśników możesz zamrozić. Jeśli kładziesz je warstwami, przełóż folią, żeby się nie posklejały. Bon appetit!
spit5