Nugat miodowy.doc

(20 KB) Pobierz
Nugat miodowy

Nugat miodowy


Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:
1 kg migdałów
100 g pistacji
500 g miodu
400 g cukru
4 białka
100 g cukru waniliowego

Jak to zrobić:
1. Migdały i pistacje powinny być przesuszone. Odstaw je na jakiś czas na talerzu, ewentualnie możesz podsuszyć je w piekarniku.
2. Podgrzej miód w kąpieli wodnej (czyli w metalowej misce, nad parą). Mieszaj, żeby odparować wodę.
3. Na patelni rozpuść cukier na małym ogniu. Uważaj, żeby nie nabrał koloru.
4. Powoli wlej cukier do miodu. Delikatnie mieszaj, (miód może się pienić).
5. Ubij białka na sztywną pianę.
6. Postaw miskę z białkami w kąpieli wodnej. Cały czas ubijając, wlewaj do nich mieszankę cukru i miodu.
7. Dodaj migdały i pistacje. Delikatnie wymieszaj.
8. Wlej ciepły nugat na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym.
9. Wygładź wierzch i przykryj papierem pergaminowym. Wyrównaj nugat wałkiem do ciasta.
10. Schłódź w lodówce. Krój według fantazji.
11. Każdy kawałek owiń folią spożywczą.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin