Składniki: 300-400 g mąki 10 g drożdży 3 jajka 1/2 kostki masła pokrojonego 1 łyżeczka soli 40 g cukru 40 ml mleka sól do smaku Jak to zrobić: 1. Rozpuść drożdże w mleku, przesiej odrobinę mąki i dodaj do mleka. Dodaj też cukier i sól, wymieszaj. Przykryj i odstaw na 15 minut. 2. Rozbełtaj jedno jajko widelcem w oddzielnej miseczce, dodaj do całości i wymieszaj. Zagniataj, dodając pozostałe jajka. 3. Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj masło o temperaturze pokojowej. Zagniataj dalej, aż ciasto zacznie się odklejać od stolnicy. Przykryj wilgotną ściereczką, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie spłaszcz ciasto rękami i złóż je na połowę. 4. Wysmaruj foremkę masłem. Ciasto włóż do foremki ugniatając je w trzy oddzielne kulki (mniej więcej dwa razy większe niż piłka do tenisa). Posyp ciasto z wierzchu mąką, przykryj wilgotną ściereczką, odstaw na 3 godziny w miejscu o temperaturze pokojowej do wyrośnięcia . 5. Piecz 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem (w 200 stopniach C bez termoobiegu). Zaglądaj, czy wierzch ciasta się za bardzo nie przyrumienia. Jeżeli tak, to przykryj go folią aluminiową. 6. Ciasto jest gotowe, jeśli włożony w nią patyczek, wykałaczka lub nóż jest suchy po wyjęciu. 7. Możesz rozbełtać żółtko z odrobiną wody i posmarować tym ciasto z wierzchu przy pomocy pędzelka.
spit5