Po prostu brioszka.doc

(21 KB) Pobierz
"Po prostu brioszka"

"Po prostu brioszka"


Składniki:
300-400 g mąki
10 g drożdży
3 jajka
1/2 kostki masła pokrojonego
1 łyżeczka soli
40 g cukru
40 ml mleka
sól do smaku

Jak to zrobić:
1. Rozpuść drożdże w mleku, przesiej odrobinę mąki i dodaj do mleka. Dodaj też cukier i sól, wymieszaj. Przykryj i odstaw na 15 minut.
2. Rozbełtaj jedno jajko widelcem w oddzielnej miseczce, dodaj do całości i wymieszaj. Zagniataj, dodając pozostałe jajka.
3. Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj masło o temperaturze pokojowej. Zagniataj dalej, aż ciasto zacznie się odklejać od stolnicy. Przykryj wilgotną ściereczką, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie spłaszcz ciasto rękami i złóż je na połowę.
4. Wysmaruj foremkę masłem. Ciasto włóż do foremki ugniatając je w trzy oddzielne kulki (mniej więcej dwa razy większe niż piłka do tenisa). Posyp ciasto z wierzchu mąką, przykryj wilgotną ściereczką, odstaw na 3 godziny w miejscu o temperaturze pokojowej do wyrośnięcia .
5. Piecz 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem (w 200 stopniach C bez termoobiegu). Zaglądaj, czy wierzch ciasta się za bardzo nie przyrumienia. Jeżeli tak, to przykryj go folią aluminiową.
6. Ciasto jest gotowe, jeśli włożony w nią patyczek, wykałaczka lub nóż jest suchy po wyjęciu.
7. Możesz rozbełtać żółtko z odrobiną wody i posmarować tym ciasto z wierzchu przy pomocy pędzelka.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin