Podstawowy przepis na suflet na słodko.doc

(20 KB) Pobierz
Podstawowy przepis na suflet na słodko:

Podstawowy przepis na suflet na słodko:

Składniki:
1 litr mleka
8 jajek
10 łyżek cukru
6 łyżek mąki
szczypta soli
masło do smarowania kokilek

Jak to zrobić:
1. Oddziel żółtka od białek
2. Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Żółtka wymieszaj trzepaczką z cukrem i mąką.
4. Zagotuj mleko. Połowę wymieszaj delikatnie z żółtkami i ponownie przelej do reszty mleka w rondlu, nie przestając mieszać. Trzymaj na małym ogniu, aż uzyskasz konsystencję budyniu. Zdejmij z ognia i przykryj folią, żeby nie zrobił się kożuch.
5. Kokilki wysmaruj wewnątrz masłem i obsyp dokładnie cukrem.
6. Budyń przełóż do miski i bardzo delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
7. Napełnij kokilki do 3/4 wysokości. Każdą z nich upuść na blat z wysokości 5 cm, żeby mieć pewność, że masa równomiernie się rozłożyła.
8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. i trzymaj w nim suflety ok. 25 min.
9. Podawaj na stół prosto z pieca, zanim opadną.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin