Podstawowy przepis na suflet na słodko: Składniki: 1 litr mleka 8 jajek 10 łyżek cukru 6 łyżek mąki szczypta soli masło do smarowania kokilek Jak to zrobić: 1. Oddziel żółtka od białek 2. Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. 3. Żółtka wymieszaj trzepaczką z cukrem i mąką. 4. Zagotuj mleko. Połowę wymieszaj delikatnie z żółtkami i ponownie przelej do reszty mleka w rondlu, nie przestając mieszać. Trzymaj na małym ogniu, aż uzyskasz konsystencję budyniu. Zdejmij z ognia i przykryj folią, żeby nie zrobił się kożuch. 5. Kokilki wysmaruj wewnątrz masłem i obsyp dokładnie cukrem. 6. Budyń przełóż do miski i bardzo delikatnie wymieszaj z pianą z białek. 7. Napełnij kokilki do 3/4 wysokości. Każdą z nich upuść na blat z wysokości 5 cm, żeby mieć pewność, że masa równomiernie się rozłożyła. 8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. i trzymaj w nim suflety ok. 25 min. 9. Podawaj na stół prosto z pieca, zanim opadną.
spit5