Podstawowy przepis na suflet na słono.doc

(20 KB) Pobierz
Podstawowy przepis na suflet na słono:

Podstawowy przepis na suflet na słono:

Składniki:
5 jaj
40 g masła + masło do wysmarowania kokilek
2 płaskie łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól i pieprz do smaku

Jak to zrobić:
1. Najpierw oddziel żółtka od białek.
2. W rondelku rozpuść masło i wsyp do niego mąkę. Podgrzewaj zasmażkę, mieszając ją około 2 min.
3. Zmniejsz ogień i dodawaj pomału mleko. Mieszaj całość, aż zgęstnieje i zrobią się malutkie wulkany na powierzchni.
4. Przelej masę do miski i wymieszaj z żółtkami i składnikami, na które masz ochotę.
5. Dopraw solą i pieprzem.
6. Białka z odrobiną soli ubij na sztywno.
7. Niewielkie kokilki wysmaruj dokładnie masłem i obsyp cienką warstwą mąki.
8. Dodaj pianę z białek do masy i delikatnie wymieszaj.
9. Każdą kokilkę upuść z wysokości 5 cm na blat stołu, żeby masa równo się rozłożyła.
10. Rozgrzej piec do temperatury 220 stopni C.
11. Piecz suflety 10 min. i nie otwieraj w tym czasie piekarnika.
12. Podawaj od razu, bo suflet bardzo szybko opada po wyjęciu z pieca.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin