Podstawowy przepis na suflet na słono: Składniki: 5 jaj 40 g masła + masło do wysmarowania kokilek 2 płaskie łyżki mąki 1 szklanka mleka sól i pieprz do smaku Jak to zrobić: 1. Najpierw oddziel żółtka od białek. 2. W rondelku rozpuść masło i wsyp do niego mąkę. Podgrzewaj zasmażkę, mieszając ją około 2 min. 3. Zmniejsz ogień i dodawaj pomału mleko. Mieszaj całość, aż zgęstnieje i zrobią się malutkie wulkany na powierzchni. 4. Przelej masę do miski i wymieszaj z żółtkami i składnikami, na które masz ochotę. 5. Dopraw solą i pieprzem. 6. Białka z odrobiną soli ubij na sztywno. 7. Niewielkie kokilki wysmaruj dokładnie masłem i obsyp cienką warstwą mąki. 8. Dodaj pianę z białek do masy i delikatnie wymieszaj. 9. Każdą kokilkę upuść z wysokości 5 cm na blat stołu, żeby masa równo się rozłożyła. 10. Rozgrzej piec do temperatury 220 stopni C. 11. Piecz suflety 10 min. i nie otwieraj w tym czasie piekarnika. 12. Podawaj od razu, bo suflet bardzo szybko opada po wyjęciu z pieca.
spit5