SKORDALIA-sos do grila.doc

(19 KB) Pobierz
SKORDALIA

SKORDALIA

400 g ziemniaków obranych i pokrojonych na kawałeczki
2 kromki białego chleba
60 g migdałów w proszku
3 ząbki czosnku
2 łyżki stołowe octu jabłkowego
80 ml wody
60 ml oliwy z oliwek
sól

1. Ugotuj ziemniaki na wodzie lub parze, a potem je odsącz, zmiażdż na puree i trzymaj w cieple.
2. Odetnij skórkę od miąższu chleba. Zamocz miąższ w wodzie i odciśnij go dobrze w dłoni.
3. Zmiksuj chleb, migdały, czosnek, ocet i sól na jednolitą masę.
4. Cały czas miksując, dolewaj powoli oliwę, aż całość zgęstnieje.
5. Wymieszaj sos z puree.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin