Caprese cieszy oko bez względu na wszystko, kontrast czerwieni pomidora, białej mozzarelli i zielonej bazylii zawsze kojarzy się ze słonecznym latem, a smak oliwy przywołuje wspomnienia z pobytu we Włoszech.
Tym razem w nowej, miniaturowej odsłonie, idealnej na jeden kęs.
Składniki:
• 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
• 1 opakowanie kulek mini mozzarelli
• bazylia (jak dobrze, że rośnie na balkonie :) )
• oliwa
• ocet balsamiczny
• świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pomidorki umyj, osusz i zetnij górę. Małą łyżeczką wydrąż miąższ.
2. Kulki mozzarelli przekrój na pół.
3. Do pomidorków włóż po listku bazylii, wlej po kropli octu balsamicznego.
4. Włóż połówki kulek mozzarelli i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
5. Całość skrop oliwą.
Pomysł podpatrzony w internecie i zaadaptowany w kilka chwil ;) Idealna przekąska na imprezę.
spit5