Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Składniki: (8 porcji)
– majonez 3 łyzki
– jogurt naturalny 3 łyzki
– musztarda 1 łyzeczka
– jajko na twardo 5 szt
– groszek konserwowy 1 puszka
– tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
– ser żółty starty 200g
– kukurydza konserwowa 1 puszka
– cebula ze szczypiorkiem 1 szt
– natka pietruszki posiekana 2 łyzki
– sól
– pieprz
1. Przygotuj sos: Majonez dekoracyjny WINIARY połącz z jogurtem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem.
2. Białka jajek oddziel od żółtek.
3. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a żółtka oddzielnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
4. Groszek, tuńczyk i kukurydzę odsącz z zalewy.
5. Posiekaj w całości cebulę ze szczypiorkiem.
6. W przezroczystej misce układaj kolejno: białka jajek, groszek, tuńczyk, szczypiorek, kukurydza, ser żółty, sos majonezowy, żółtka i natka pietruszki.
7. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.
spit5