Dla: 4 osób Czas przygotowania: 15 min Składniki: 800 g pieczarek umytych 3 szalotki pokrojone w talarki 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry 2 łyżki świeżej bazylii posiekanej 2 łyżka pietruszki posiekanej 2 ząbki czosnku posiekane 2 łyżki białego wytrawnego wina 1 ½ łyżki musztardy z gorczycą 4 łyżki octu jabłkowego lub winnego białego 12 łyżek oliwy z oliwek Jak to zrobić: 1. Pokrój pieczarki w cienkie talarki. 2. Przełóż je do dużej miseczki Sos: 1. Białe wino, ocet i sól wymieszaj tak by sól rozpuściła się. 2. Dodaj musztardę, znowu wymieszaj i dodaj powolutku oliwę cały czas mieszając, żeby otrzymać emulsję. 3. Dodaj wszystkie świeże zioła posiekane i szalotki, 4. Przelej całość na pieczarki. 5. Dodaj sól i pieprz do smaku 6. Zafoliuj miseczkę, wstaw do lodówki na 20 min, podawaj bardzo zimne.
spit5