Sałatka z pieczarkami z musztardą i świeżą bazylią.doc

(20 KB) Pobierz
Sałatka z pieczarkami z musztardą i świeżą bazylią

Sałatka z pieczarkami z musztardą i świeżą bazylią



Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 15 min

Składniki:
800 g pieczarek umytych
3 szalotki pokrojone w talarki
2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
2 łyżki świeżej bazylii posiekanej
2 łyżka pietruszki posiekanej
2 ząbki czosnku posiekane
2 łyżki białego wytrawnego wina
1 ½ łyżki musztardy z gorczycą
4 łyżki octu jabłkowego lub winnego białego
12 łyżek oliwy z oliwek

Jak to zrobić:
1. Pokrój pieczarki w cienkie talarki.
2. Przełóż je do dużej miseczki
Sos:
1. Białe wino, ocet i sól wymieszaj tak by sól rozpuściła się.
2. Dodaj musztardę, znowu wymieszaj i dodaj powolutku oliwę cały czas mieszając, żeby otrzymać emulsję.
3. Dodaj wszystkie świeże zioła posiekane i szalotki,
4. Przelej całość na pieczarki.
5. Dodaj sól i pieprz do smaku
6. Zafoliuj miseczkę, wstaw do lodówki na 20 min, podawaj bardzo zimne.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin