Peklowany udziec z indyka.odt

(6 KB) Pobierz

Opublikowano  23 czerwiec 2020 r.

Składniki na peklowany udziec z indyka

udziec z indyka (1-1,2 kg)

zalewa: 5 szklanek wody, 4 płaskie łyżki soli, 2 płaskie łyżeczki saletry, łyżeczka cukru, 3 liście laurowe, łyżeczka kolendry, 3 goździki, 10 ziarenek czarnego pieprzu , 7 ziarenek ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku.

Przygotowanie dania peklowany udziec z indyka


Zagotować wodę z przyprawami i saletrą (bez czosnku). Ostudzić. Z udźca wytrybować kość, mięso opłukać i zalać zalewą. Dodać rozdrobniony czosnek. Wstawić do lodówki na 5 dni. W tym czasie obrócić mięso 3-4 razy. Po 5 dniach wyjąć z zalewy, oczyścić z przypraw (nie płukać), zrolować i obwiązać grubą białą nicią bawełnianą lub sznurkiem. Włożyć do piekarnikowego rękawa foliowego i piec ok. 60 minut w temp. 200 stopni. Po wystudzeniu zdjąć ostrożnie nitkę i pokroić udzieć na niezbyt grube plastry. Podawać na zimno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin