Przepisy łatwego gotowania. 1933rok.pdf
(
6917 KB
)
Pobierz
i
l
I
l
N .
5
w
PRZEPISY
ŁATWEGO
GOTOWANIA
•w/
i 444.57?
i
j o M"11933
"
. W y szy ń sk i i S -k a, W a rs z a w a
ZUPY NA ZIMĘ
Kartoflanki:
1
.
Obrane i pokrajane w plasterki
kartofle opłukane zalać w odą i gotować 20 minut;
wkroić w zupę cebulę, wrzucić listek bobkowy — po
ugotowaniu okrasić słoniną lub szmalcem — p o k ru
szyć na wierzch suszonego majeranku, posolić.
2. Ugotowane jak wyżej kartofle zalać ukiszonym
żurkiem, raz zagotować — okrasić skwarkam i ze sło
niny; to się nazywa „Zalewajka".
3. Na ugotowane jak wyżej kartofle zarzucić garść
kiszonej kapusty — parę razy zagotować — posolić
do smaku — okrasić — to się nazywa „Kartoflanka na
kw aśno”.
4. W stawić obraną włoszczyznę, to jest 1 m a r
chew, 1 pietruszkę, dużą cebulę — gdy miękkie po
jakich 15 minutach wrzucić pokrajane kartofle — roz
gotować na m iękko i to wszystko przetrzeć przez d u r
s z l a k ; — tę p rze tartą zupę zaprawić albo śmietaną,
albo mlekiem, albo maślanką. Zapraw ka robi się tak:
na szklankę śmietany, mleka łub maślanki wziąć czu -
b a tą łyżkę mąki, rozbić aby nie było bryłek i lać na
gotującą zupę. Raz zagotować — zupę osypać albo
3
Plik z chomika:
MieczyslawII
Inne pliki z tego folderu:
Dieta Hunzów.pdf
(18618 KB)
Katalog-Smaki-Dolnego-Śląska-2019.pdf
(7084 KB)
Przewodnik Kulinarny po woj. Dolnośląskim.pdf
(8202 KB)
Kalendarz imprez kulinarnych DolnyŚląsk cz.108-142.pdf
(4287 KB)
Kalendarz imprez kulinarnych DolnyŚląsk cz.36-71.pdf
(4575 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 01.06.2025
Pliki dostępne do 08.07.2024
Ariowie - kim jesteśmy
Biblioteka
Budownitwo Naturalne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin