Przepisy łatwego gotowania. 1933rok.pdf

(6917 KB) Pobierz
i
l
I
l
N .
5
w
PRZEPISY
ŁATWEGO
GOTOWANIA
•w/
i 444.57?
i
j o M"11933
"
. W y szy ń sk i i S -k a, W a rs z a w a
ZUPY NA ZIMĘ
Kartoflanki:
1
.
Obrane i pokrajane w plasterki
kartofle opłukane zalać w odą i gotować 20 minut;
wkroić w zupę cebulę, wrzucić listek bobkowy — po
ugotowaniu okrasić słoniną lub szmalcem — p o k ru ­
szyć na wierzch suszonego majeranku, posolić.
2. Ugotowane jak wyżej kartofle zalać ukiszonym
żurkiem, raz zagotować — okrasić skwarkam i ze sło­
niny; to się nazywa „Zalewajka".
3. Na ugotowane jak wyżej kartofle zarzucić garść
kiszonej kapusty — parę razy zagotować — posolić
do smaku — okrasić — to się nazywa „Kartoflanka na
kw aśno”.
4. W stawić obraną włoszczyznę, to jest 1 m a r­
chew, 1 pietruszkę, dużą cebulę — gdy miękkie po
jakich 15 minutach wrzucić pokrajane kartofle — roz­
gotować na m iękko i to wszystko przetrzeć przez d u r­
s z l a k ; — tę p rze tartą zupę zaprawić albo śmietaną,
albo mlekiem, albo maślanką. Zapraw ka robi się tak:
na szklankę śmietany, mleka łub maślanki wziąć czu -
b a tą łyżkę mąki, rozbić aby nie było bryłek i lać na
gotującą zupę. Raz zagotować — zupę osypać albo
3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin