5 zachciewajek i co one oznaczają
What Do These 5 Food Cravings Mean
Dr. Jockers
Co oznaczają te zachciewajki?
Zachciewajki to coś z czym każdy z nas musi sobie kiedyś radzić. Czy nie byłoby proste gdyby produkty na które mamy zachciewajki spełniały nasze wymogi odżywcze? Zamiast silnego pragnienia zjedzenia np. słonego placka czekoladowego moglibyśmy zjeść omlet napakowany liściastymi warzywami i awokado, i lepiej się poczuć?
5 zachciewajek a niedobory substancji odżywczych à
Organizm ludzki ma większą świadomość co do swojej kondycji niż to co mówi nam mózg, i często nie rozumiemy co faktycznie oznaczają te zachcianki. Powszechne zachcianki wiążą się z niedoborem substancji odżywczych pod pozorem np. placka czekoladowego, który spełnia naszą potrzebę na chwilowy i natychmiastowy regulator nastroju, a nie na nasz naturalny problem ze zdrowiem.
Niniejszy artykuł ma posłużyć jako łatwy przewodnik by pomóc ci zrozumieć co naprawdę oznaczają twoje zachcianki, i jak możesz najlepiej wybierać produkty by zaspokoić swoje pragnienia i zapobiec zachciankom opanować twoje myśli.
ß 5 głównych zachciewajek i niedobory
Sól - minerały śladowe
Słodycze - chrom
Czekolada - magnez
Nabiał - niezbędne kwasy
tłuszczowe
Czerwone mięso - żelazo i / lub wit.
B12
1) Zachcianki na słone produkty:
Mogą wskazywać iż cierpisz na zmęczenie nadnerczy, i być może niedobór minerałów śladowych. Kiedy masz niedobór substancji odżywczych, to może doprowadzić do nierównowagi chemicznej zmieniającej pH twoich tkanek. Może też nasilić stan zapalny oraz zaburzać i tworzyć nierównowagę hormonalną jak w przypadku hormonu nadnerczy aldosteronu, co zmienia lepkość płynu i prowadzi do niskiego ciśnienia krwi i słabego uwalniania soków trawiennych.
Sięgaj wtedy po bogate źródła minerałów śladowych, a nie po przetwarzane produkty zawierające nadmiar rafinowanej soli. Najlepsze wtedy są:
· Rosół na kościach: domowy rosół pomoże nadnerczom wyzdrowieć ze stresu szybciej, gdyż jest to dobre źródło minerałów jak wapń, magnez, siarka, krzem i fosfor, które organizm może łatwo wchłonąć. Spożywaj jako zupę albo kilka łyków na ciepło kilka razy przez cały dzień.
· Różowa sól: zmniejszy pragnienie soli, zawiera cynk, żelazo, magnez i potas.
· Warzywa morskie: zawierają witaminy i minerały morskie jak jod, magnez, żelazo, cynk, potas i fosfór.
ß 12 najlepszych źródeł minerałów śladowych:
Warzywa morskie
Dzika ryba
Produkty fermentowane
Ciemnozielone warzywa liściaste
Awokado
Prawdziwe jaja
Różowa sól
Rosół na kościach
Bulion warzywny
Oliwki
Prawdziwe masło
Prawdziwe mięso
2) Słodkie produkty:
Brak równowagi cukru we krwi jest najczęściej obwiniany za te zachcianki zjedzenia czegoś słodkiego. Diety bogate w węglowodany o wysokiej glikemii i proste cukry uzależniają i wywołują skoki insuliny, które uwalniają neuroprzekaźniki dobrego samopoczucia – dopaminę i serotoninę. Te skoki później prowadzą do spadku tych neuroprzekaźników. Kiedy spada poziom serotoniny, mózg znowu domaga się cukru.
Zrównoważenie poziomów cukru we krwi jest krytyczne w zahamowaniu tych zachcianek na słodkie produkty. Używaj naturalnych alternatyw jak stewia i owoc mnicha do słodzenia i sięgaj po owoce o niskiej zawartości węglowodanów jak truskawki.
Inny powód tych zachcianek to może być niedobór chromu. Jest potrzebny tylko w małych ilościach do regulowania metabolizmu, ale jego niedobór wiąże się z nietolerancją glukozy widoczną u cukrzyków, i może wywołać objawy niepokoju wraz z zachcianką na cukier. Dodawaj dobre produkty do diety i zapewnij konsumpcję tych bogatych w chrom:
· Brokuły
· Surowa cebula
· Zielona fasola
· Pieczarki
· Pomidory
· Sałata rzymska
· Cynamon
Związek między chromem i cukrzycą wykryto w latach 1950, kiedy badaczom udało się zapobiec cukrzycy u szczurów karmiąc je drożdżami piwowarskimi. Chrom uważano za magiczny składnik, i od tej pory nazywano go "czynnikiem tolerancji glukozy" / GTF.
3) Zachcianki na ciemną czekoladę:
Mogą być subtelne, ale bardzo ważnym objawem do zauważenia – niedoboru magnezu. Są najbardziej powszechnym i pomijanym niedoborem substancji odżywczych występującym u ok. 80% Amerykanów. Od magnezu zależą setki procesów fizjologicznych: ruch mięśni, produkcja hormonów, zdrowie sercowo-naczyniowe, centralny układ nerwowy i stymulacja procesów trawiennych.
Pamiętaj, twój organizm jest mądrzejszy od ciebie czy myśli zalewających twój mózg. Masz tę zachciankę, gdyż ta czekolada mająca co najmniej 70% kakao zawiera 58% zalecanej dziennej dawki magnezu.
Obok tej czekolady, innymi najlepszymi źródłami przywrócenia poziomów magnezu w organizmie są:
1. Surowa botwina
2. Szpinak
3. Dobry nabiał
4. Awokado
5. Pestki dyni
6. Różowa sól
7. Orzechy
8. Dzika ryba
9. Kiełki
10. Morskie warzywa
11. Kawa
4) Ser i nabiał:
Kiedy masz zachciankę na pizzę z serem, może ci brakować kwasów tłuszczowych jak EPA, DHA, ALA i GLA. Te tłuszcze są krytyczne dla zdrowia twoich nerwów i rozwoju mózgu na długiej liście innych korzyści. Niestety, większość konsumowanych przez nas produktów zawiera większą ilość tłuszczów omega-6 powszechnych w olejach roślinnych i dobrym mięsie niż kwasów tłuszczowych omega-3.
Kiedy znowu dorwie cię ta zachcianka, zjedz produkty bogate w kwasy tłuszczowe np. dzika ryba, dobra wołowina i jagnięcina, dziczyzna i dobre jaja. Wegetariańskie źródła zawierają je w mniejszej ilości, ale dobre są mielone siemię, nasiona konopi jak i niebiesko-zielone algi.
Kwasy tłuszczowe takie jak omega-3 są kluczowe dla zdrowej struktury i funkcji komórek.
Błona komórkowa
Kwasy tłuszczowe
Nadmiar omega-6 i niedobór omega-3 mogą doprowadzić do nierównowagi w błonie komórkowej.
Stres oksydacyjny
Omega-3 i przeciwutleniacze mogą neutralizować wolne rodniki wpływające na starzenie, dysfunkcje i śmierć komórek.
Nutragenomika
Badania pokazują, że dieta bogata w omega-3 może pozytywnie wpływać na ekspresję genów.
5) Czerwone mięso:
Ta zachcianka jest powszechna podczas menstruacji i ciąży, kiedy w organizmie jest niedobór energetyzujących substancji odżywczych jak żelazo, wit. B-12, cynk i aminokwas acetylo L-karnityna. Te 4 krytyczne substancje odżywcze pomagają organizmowi produkować energię poprzez poprawę funkcji serca i mózgu, siły mięśni i pobudzanie układu odpornościowego.
Żeby pokonać ten niedobór, ulegając tej zachciance to częściowa odpowiedź tak długo jak jesz dobre mięso i nie przesadzasz. Włącz te produkty do diety dla zwiększenia poboru żelaza, B-12 i L-karnityny:
· Dzika ryba
· 100% zdrowa wołowina i jagnięcina
· Dziczyzna
· Dobre podroby: wątróbka drobiowa i wołowa
· Ciemna zielenina: botwina, szpinak i zielono-niebieskie algi.
"Nasze zwierzęta dobrze się odżywiają – ty też możesz!"
Główne powody niedoborów:
Ignorowanie powodów zachciewajek nie sprawi iż będą rzadsze, i nie poprawią teraz brakujących twojemu organizmowi zdolności samo leczenia. Badania pokazują, że osoby z niedoborami substancji odżywczych mają ponad 80% większe ryzyko nadwagi czy otyłości.
Poniżej 4 główne przyczyny niedoboru substancji odżywczych wywołującego te niezdrowe zachcianki: uboga dieta, przewlekły stres, odwodnienie i małe stężenie kwasu żołądkowego. à
1) Uboga dieta:
Przeciętna amerykańska dieta składa się z produktów zawierających nadmiar rafinowanych cukrów, soli i niezdrowych tłuszczów, które pozbawione są odpowiednich substancji odżywczych. Jest to paradoks: jesteśmy narodem przekarmionym a niedożywionym. Smutno, wielu ludzi uważa "beztłuszczowe", "zero kalorii" i "nisko węglowodanowe" produkty za zdrowe, ale to często nie jest prawdą.
Nasz organizm okrada się z przeciwutleniaczy i błonnika ze świeżych owoców i warzyw, i wybieranym przez nas białkom brakuje aminokwasów, zdrowych tłuszczów i witamin. Popraw tę sytuację zamieniając sodę na herbatki ziołowe, jedz produkty bogate w probiotyki jak kiszona kapusta i pikle, i ogranicz konsumpcję przetworzonych produktów. Zamieszczone poniżej zalecenia poprawię twoje trawienie, zatrzymają zachcianki, zwiększą absorpcję substancji odżywczych i złagodzą objawy ich niedoboru:
PRODUKTY ANTY-ZAPALNE
- zdrowe mięso, drób i dziczyzna – cytryna, lemonka i jagody – awokado i olej – zielona herbata – nie-skrobiowe warzywa
- kurkuma – dzikie ryby – rosół na kościach i bulion warzywny – ocet jabłkowy – imbir
- oliwki i oliwa – warzywa fermentowane – olej, masło i wiórki kokosowe – bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwia – czosnek, cebula i szczypiorek
PRODUKTY PRO-ZAPALNE
- ziarna rafinowane, produkty pełnoziarniste
- smażone na głębokim oleju, przetwarzane, większość paczkowanych
- mięso/jaja z karmy zbożowej, soda
- większość gotowych sosów do sałatek, tłuszcze trans, margaryna, niektóre oleje (kukurydziany, szafranowy, słonecznikowy, sojowy).
2) Przewlekły stres:
Jelita nazywa się drugim mózgiem organizmu, i jest to rewolucyjna koncepcja zmieniająca zrozumienie wpływu naszych myśli i emocji na nasze zdrowie. Związek między mózgiem i jelitem znany jest pn. jelitowy układ nerwowy / enteric nervous system. Nerw błędny / vagus nerve to bezpośrednie połączenie między mózgiem i układem trawiennym.
Rozmieszczone w przewodzie żołądkowo-jelitowym miliony neuronów odbierają sygnały z mózgu i przekazują je z powrotem. Po aktywacji neuronów czuciowych stymulowanych przez receptory kubków smakowych, mózg może zostać nagrodzony uwolnieniem serotoniny, lub może dostać rozkaz hamowania przyjmowania pokarmu z sygnałów odbieranych przez leptynę.
Choć niektórzy z nas mogą uważać się za emocjonalnych zjadaczy, naukowcy też rozumieją, że słaba kondycja jelit wpływa na zmiany emocjonalne obejmujące zachciewajki. To oznacza, że przewlekły stres osłabia zdolność organizmu do prawidłowego funkcjonowania, czy stresuje cię stanie w ruchu ulicznym, albo czy słabe zwyczaje żywieniowe wywołują zaburzenia jelitowo-żołądkowe. Przewlekły stres hamuje trawienie zwiększając nierównowagę mikroflory, objawy konstypacji, i w rezultacie zmniejszoną absorpcję substancji odżywczych.
Tlen jest najważniejszą substancją odżywczą
Przeciętny człowiek: 12-18 oddechów / min. Krótki, płytki oddech stymuluje stresującą fizjologię
'walcz albo uciekaj'.
Optymalne oddychanie: 6 oddechów / min. Długie, głębokie oddechy stymulują fizjologię odpoczywaj i lecz się.
3) Odwodnienie:
Jeśli odczuwasz pragnienie, to twój organizm już jest odwodniony. Jeśli go nie zaspokoisz szklanką wody, organizm przesyła sygnały zakamuflowane jako oznaki głodu. Teraz możesz skupiać umysł na pokarmach chłodzących np. lody albo owocach o dużej zawartości wody. Brak optymalnego nawodnienia może prowadzić do nierównowagi elektrolitów zwiększającej pragnienie na sól. Odwodnienie może też być powodem zachcianek na cukier, gdyż organizm stara się uwolnić zapasy glikogenu, które mogły zostać wyczerpane intensywnym treningiem, bez zdrowego przyjmowania płynów.
Unikaj tych błędnych sygnałów zachciewajek, i nie pij wody tylko kiedy odczuwasz pragnienie, a pij czystą wodę przez cały dzień. Wypijaj 950 ml czystej wody w pierwszej godzinie po obudzeniu, i co najmniej kolejne 950 ml przed południem w celu super nawodnienia organizmu. Staraj się wypijać 3.8 l wody przez resztę dnia by nawodnić jelita, poprawić absorpcję substancji odżywczych i uniknąć zachcianek.
Cud jakim jest woda
Co robi woda dla organizmu?
Od 13:00: Woda jest kluczowa do pocenia i usuwania toksyn
- Zapobiega utracie pamięci z wiekiem, zmniejsza uzależnienia no kofeina, alkohol i niektóre narkotyki/leki?
- Usuwa toksyczne odpady z różnych części organizmu i przenosi je do wątroby i nerek do usunięcia
- Bez przepływu wody nie ma jej na tyle żeby usunąć toksyny z kałem
- Smaruje stawy i zmniejsza dyskomfort artretyczny czy ból pleców
- Umożliwia czerwonym krwinkom skuteczniej przenosić tlen, co skutkuje lepszym działaniem mięśni i zwiększoną ostrością umysłu
- Odwodnienie obciąża serce zmuszając je do szybszego pompowania żeby dostarczyć więcej tlenu mięśniom.
Od szklanki na dole w prawo: Badanie na University of Washington odkryło, że 1 szklanka wody zatrzymywała poczucie głodu u niemal 100% osób na diecie.
- Spowalnia proces starzenia i czyni gładkimi mięśnie
- Woda ułatwia skuteczną naprawę komórek
- 75% Amerykanów jest przewlekle odwodnionych.
4) Niskie stężenie kwasu żoł...
OlaGordon