Przepis na biszkopt który zawsze wychodzi(2).doc

(27 KB) Pobierz
Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi

Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi.

Biszkopt to wyjątkowe ciasto, które łatwo i szybko może upiec właściwie każdy. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Może mieć wiele smaków, np. biszkopt czekoladowy czy waniliowy. Można go piec z dodatkami, np. biszkopt z truskawkami czy jabłkami, a przede wszystkim jest idealną podstawą do tortów! Wypróbuj przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku.
W jakiej temperaturze piec biszkopt? Idealna temperatura to 175-180 stopni. Ile piecze się biszkopt? Biszkopt piecze się ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Generalna zasada dotycząca tego, jak upiec biszkopt idealny jest prosta - ile jajek, tyle łyżek mąki i cukru!
Składniki na pojedynczy jasny biszkopt rzucany pieczony w blaszce o średnicy 25 cm:

·         3 jajka

·         3 łyżki cukru

·         3 łyżki mąki

Przygotowanie:

Jajka (koniecznie przed pieczeniem trzymane przez ok. 2 godz. w temperaturze pokojowej) rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do dużej miski, żółtka do osobnej miseczki. Mąkę pszenną przesiej przez sito.

Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Masę nałóż do blaszki/tortownicy, której dno delikatnie przesmarowane jest tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Uwaga, nie smaruj tłuszczem boków blaszki, bo ciasto spłynie i nie wyrośnie!
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem zrzuć prosto na ziemię z wysokości kolan. Dzięki temu powietrze zostanie równomiernie rozprowadzone i biszkopt nie opadnie. Uwaga, boki biszkoptu oddzielamy plastikowym nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu!
 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin