ZREGENERUJ WĄTROBĘ 10 NATURALNYCH SUBSTANCJI.doc

(317 KB) Pobierz

ZREGENERUJ WĄTROBĘ 10 NATURALNYCH SUBSTANCJI [udostępniony fragment książki]

 

Regenerate your liver

Jonathan Landsman

NaturalHealth365.com

 

Nic dziwnego, że żyjemy w coraz bardziej toksycznym świecie.

Ale czy wiesz, że żywność, wodę i powietrze skaża ponad 80.000 chemikaliów? (Wielu z nich NIGDY nie zbadano by poznać długoterminowe skutki narażenia na nie ludzi.)

Poniżej najważniejsze 10 toksyn na jakie codziennie jesteśmy narażani…

1.      Alkohol

2.      Dym papierosowy

3.      Leki na receptę i bez

4.      Sztuczne słodziki

5.      Plomby dentystyczne (rtęć to bardzo toksyczny metal ciężki!)

6.      Bisfenol A (w butelkach z wodą i pojemnikach do przechowywania żywności)

7.      Sztuczne zapachy (3.000 chemikaliów w tej kategorii!)

8.      Teflon (odporne na plamy powłoki na meblach i dywanach)

9.      Zanieczyszczenie powietrza (wewnątrz i zewnątrz)

10.  Pestycydy (najgorszy i wszechobency jest RoundUp!!)

Czy wiesz kto odpowiada za neutralizację wszystkich tych toksyn, żeby cię nie zabiły?

Za to odpowiada wątroba!

To dlatego większość ludzi chodzi z uszkodzoną wątrobą, wyczerpaną nadmierną pracą… przez dziesiątki lat… i bez przerwy!

Dlatego to jest ważne, bo słabe funkcjonowanie wątroby może zwiększyć ryzyko wielu chorób jak:

·         Zaburzenia autoimmunologiczne (Hashimoto, toczeń/lupus, stwardnienie rozsiane / MS itd. )

·         Rak

·         Demencja

·         Cukrzyca

·         Problemy z sercem

·         Nierównowaga hormonalna

·         Problemy z tarczycą

·         Problemy ze skórą

Dlatego ważne jest poznać jak można to naprawić…

 

SPIS TREŚCI

4. Zregeneruj wątrobę: 10 potężnych remediów

5. Oficjalne: wyciąg z ostropestu plamistego poprawia funkcjonowanie wątroby

6. Glutation, "najlepszy przeciwutleniacz", główny czynnik dla zdrowia wątroby

8. Właściwości imbiru dla optymalnego zdrowia wątroby

9. Kurkuma pomaga "hamować" NAFLD (niealkoholowe stłuszczenie wątroby)

10. Potężny minerał cynk bardzo dobrze działa przeciwko stłuszczeniu wątroby

12. Wit. C pomaga zneutralizować toksyny w wątrobie

13. Kwas alfa liponowy odmładza wątrobę naturalnie bez negatywnych skutków ubocznych

14. Dbaj o zdrowie wątroby przy pomocy probiotyków

15. CoQ10 może pomóc odwrócić NAFLD i zapobiec rozwojowi NASH / niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby

16. Fosfatydylocholina wspomaga rozkład tłuszczów i odrastanie komórek wątroby.

 

 

ZREGENERUJ WĄTROBĘ: 10 POTĘŻNYCH REMEDIÓW

 

Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby (NAFLD), akumulacja nadmiaru tłuszczu w wątrobie kiedy nie ma nadużywania alkoholu, obecnie dotyka 30-40% ludności w Ameryce – co prowadzi ekspertów do zwiększenia się choroby jako "epidemii". [1] Choć NAFLD może przebiegać łagodnie, ok. 1 na 5 przypadków rozwinie się w stłuszczeniowe zapalenie wątroby (ostrzejsza forma), tym samym przygotowując scenę dla marskości wątroby, raka wątroby i śmierci.

 

Nawiasem mówiąc, od 2000 do 2015, wskaźnik zgonów na przewlekłą chorobę i marskość wątroby w Ameryce skoczyła o 31% u osób w wieku 45-64. [2]

 

Wątroba -1.5 kg narząd ulokowany tuż pod żebrami po prawej stronie – jest superbohaterem jeśli chodzi o detoks organizmu, oczyszczanie krwi i zwalczanie infekcji. Ale zapora z toksyn środowiskowych, na które jesteśmy regularnie narażani – "napar czarownicy" syntetycznych chemikaliów, pestycydów, metali ciężkich, wtórnego dymu i emisji przemysłowych – stanowi toksyczne obciążenie, które może osłabiać funkcjonowanie wątroby i zdrowie.

 

Dodaj do tego ciężaru: negatywne skutki rtęciowych plomb, toksyczne leki, spożywanie alkoholu, siedzący tryb życia i przeładowaną cukrem, GMO, standardową amerykańską dietę – i jasne staje się wyzwanie dla wątroby w detoksie jak w żadnym innym czasie w historii.

 

To jest zła wiadomość. A teraz dobra.

 

Poniżej 10 ziół które w połączeniu ze zmianą stylu życia: odpowiednia dieta i ćwiczenia – mogą pomóc zatrzymać NAFLD.

 



OFICJALNE: WYCIĄG Z OSTROPESTU POPRAWIA FUNKCJONOWANIE WĄTROBY  NA WIELU SZCZEBLACH

 

Z  długą historią stosowania jako zaufany lek ziołowy na przewlekłe problemy z wątrobą i nerkami, ostropest teraz dostaje dawno zasługujące uznanie od społeczności naukowej.

Szerokie badania poparły zdolność tego zdumiewającego ziela do detoksu wątroby, zmniejszenia szkód wywołanych stresem oksydacyjnym, regulowania metabolizmu tłuszczów i oczyszczania krwi z toksyn.

 

Naukowo znany jako Silybum marianum, ostropest zawiera dużo potężnych fito chemikaliów zwalczających chorobę wątroby licznymi metodami działania. Dwa składniki ostropestu – przeciwutleniające flawonoidy sylimaryna i sylibina – pokazały ostatnie badania naukowe. Sylibina, znana  również jako  sylibinina, jest szczególnie silnym rodzajem sylimaryny – "super-sylimaryny".

 

W jednym szczególnie obiecującym badaniu pacjentów z NAFLD (niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby), sylibina zmniejszła blizny wątrobowe, obniżała enzymy wątrobowe i zmniejszała ilość tłuszczu w wątrobie. [3]

 

Ponadto ostropest ma zdolność pobudzania ścieżek detoksyfikacyjnych, sprzyjania regeneracji komórek wątrobowych i zapobiegania przyklejania się toksyn do receptorów błony komórkowej. Ta akcja "potrójnego zagrożenia" umożliwia ostropestowi chronić wątrobę przed różnymi czynnikami rakotwórczymi i  toksynami biologicznymi.

 

Naukowcy zbadali wyciągi z ostropestu – i wyniki były niezwykłe.

 

W badaniu opublikowanym w Phytotherapy Research, naukowcy odkryli, że sylimaryna i sylibina chroniła przed potencjalnie niebezpiecznymi toksynami – w tym tetra chlorek węgla, pestycydy, różne leki, alkohol etylowy, promieniowanie i trujące grzyby. [4]

 



Kiedy się nad tym zastanowi, mając ponad 900 różnych leków na receptę i bez niej teraz wiązanych z chorobą serca, to jest naprawdę cenna informacja!

 

 

 

 

 

Mocna substancja przeciw-utleniaczowa i  -zapalna, sylimaryna może znacząco zmniejszyć enzymy wątrobowe AST i ALT – markery zaburzeń czynności wątroby – u ludzi przewlekłą chorobą wątroby.

 

W badaniu z 2013 opublikowanym w World Journal of Hepatology, naukowcy odkryli, że sylibina skutecznie zmniejszyła zapalenie wątroby u pacjentów z NAFLD. [5] W końcu sylibina okazała się być substancją przeciwrakową -  zmniejsza rozmnażanie się komórek i zwiększa apoptozę (zaprogramowane "samobójstwo") komórek rakowych. [6]

 

W obiecującym badniu opublikowanym w The International Journal of Oncology, naukowcy odkryli, że sylibina zmniejszała chemoodporność – kiedy rak nie odpowiada na skutki leku – i zapobiegała dalszą złośliwość. Chroniła też przed wywołującymi raka mutacjami DNA i hamowała rozrost guza. [7]

 

GLUTATION, NAJLEPSZY PRZECIWUTLENIACZ ORGANIZMU, DBA O ZDROWIE WĄTROBY

 

Glutation, znajdującą się w każdej komórce zwalczającą chorobę naturalną cząsteczkę, często nazywa się mistrzem przeciwutleniaczem. Do jego zadań należy neutralizowanie wolnych rodników, zapobieganie uszkodzeniom oksydacyjnym, ochrona delikatnej mitochondria komórki, naprawa DNA i transport koniecznych aminokwasów do i z komórek.

 

Glutation działa też jako rodzaj "ochroniarza" i ułatwiacz dla innych niezbędnych przeciwutleniaczy przetwarza i odnawia zapasy w organizmie witamin C i E, kwasu alfa liponowego i CoQ10.



 

 

 

 

 

Ponadto glutation zawiera siarkę, która wiąże się z toksynami i wolnymi rodnikami, i pomaga nieszkodliwie usuwać je z organizmu. W badaniu opublikowanym w BMC Gastroenterology, naukowcy odkryli, że dzienna dawka 300 mg  glutationu przez 4 miesiące pomogła zmniejszyć zarówno enzymy wątrobowe, jak i uszkodzenie i stan zapalny wątroby. [8]

 



Młode osoby mają duże ilości glutationu, a z wiekiem jego ilość się zmniejsza. Inne zagrożenia dla glutationu to: choroba, kontuzja, stres, toksyny środowiskowe i leki jak np. antybiotyki i acetaminophen.

 

Pamiętajmy, że niewystarczający poziom glutationu może osłabić proces detoksu, wywołując pogorszenie się stanu zapalnego i rozwój choroby degeneracyjnej. Np. naukowcy odkryli, że osoby o niskim poziomie glutationu mają większe ryzyko ataku serca. Dlatego mówimy co oczywiste:  trzeba chronić zapasy tej cennej substancji.

 

Mimo że eksperci zalecają dawkę co najmniej 250 mg glutationu dziennie, to większość Amerykanów spożywa go ok. 35 mg dziennie – za mało. Można zwiększyć dawkę z diety konsumując więcej szparagów, awokado i owoców cytrusowych.

Ale ważna jest też konsumpcja produktów o dużej zawartości cysteiny, głównego budulca glutationu: brukselka, kapusta i jarmuż oraz jaja od bezklatkowych kur. [9] Nie jedz produktów GMO i zawierających pestycydy.

 



Można też przyjmować pewne suplementy jak np. N-acetyl cysteine, kwas alfa liponowy i selen, mogą pomóc przetwarzać glutation, a sylimaryn podnosi poziom glutationu w wątrobie o 35%. Lekarze holistyczni zalecają 200-500 mg glutationu dziennie na czczo.

 

 

PRZECIWZAPALNE WŁAŚCIWOŚCI IMBIRU DLA OPTYMALNEGO ZDROWIA



 

 

Korzeń imbiru wykazuje właściwości leczenia NAFLD, jak i choroby wątroby spowodowanej nadużywaniem alkoholu. Naukowo znany jako

Zingiber officinale, to roślinne remedium zawiera duże ilości przeciwutleniaczy: gingerol, gingerone i shogoals.

 

 

Tak jak ostropest, imbir zwalcza chorobę wątroby zmniejszając stres oksydacyjny i stan zapalny. [10] Ponadto, wyciąg z imbiru wykazał, że znacznie podwyższa poziom glutationu i dysmutazy ponadtlenkowej – kolejnego ważnego przeciwutleniacza.

 

Naukowcy odkryli, że wyciąg z imbiru może pomóc pacjentom z NAFLD. W badaniu na zwierzętach opublikowanym w indyjskim Journal of Pharmaceutical Sciences, mieszanka imbiru i cykorii znacznie poprawia uszkodzenie wątroby i obniża poziom cukru we krwi, nie wywołując skutków ubocznych. [11]

 

Z uwagi na jego potężne właściwości przeciw-utleniaczowe, -zapalne i normalizujące cukier we krwi, staraj się trzeć świeży korzeń imbiru i używać go jako przyprawę w zupach i sałatkach. Możesz też wypijać odżywiającą wątrobę herbatkę z imbiru.

 

KURKUMA HAMUJE NAFLD



Kurkuma jest głównym składnikiem indyjskiej kuchni, i nadaje wyraźny smak i kolor daniom takim jak np. curry. Ale wartość tej kolorowej przyprawy przekracza tę kulinarną.

 

 

Od wieków stosowana jest w ajurwedyjskim systemie leczenia, znana jako "haridra" do wpomagania układów trawiennego i krążenia. Kurkuma jest blisko spokrewniona z imbirem – kolejna supergwiazda w panteonie leczniczych pokarmów.

 

Naukowo znana jako Curcuma longa, zawiera flawonoid o tej samej nazwie, i naukowcy mówią iż ma właściwości przeciw-utleniaczowe, -zapalne, -nowotworowe i zapobiega otyłości. Ponadto pomaga neutralizować toksyny środowiskowe i rakotwórcze w wątrobie. [12]

 

Kurkuma sprzyja zdowiu wątroby, zwalcza NAFLD [niealkoholowe stłuszczenie wątroby] i zapobiega możliwemu jej rozwojowi, rakowi i marskości wątroby. I choć NAFLD diagnozuje się kiedy w wątrobie jest min. 5% tłuszczu, to próg dla NASH [niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby] dużo poważniejsza choroba, jest 10%.

 

Badanie przeprowadzone na 87 pacjentach z NAFLD, kiedy podzielono ich na 2 grupy: jednej podawano 1.100 mg dziennie kurkumy, a drugiej placebo, wykazało, że w pierwszej grupie kurkuma ograniczała  gromadzenie się tłuszczu. [13]

 



W badaniu z 2017 opublikaowanym w Foods, autorzy zauważyli, że kurkuma poprawia wrażliwość na insulinę, hamuje powstawanie tłuszczu, zmniejsza nadciśnienie krwi i łagodzi stan zapalny. To potwierdza zdolność kurkumy do ochrony przed zespołem metabolicznym, grupie dolegliwości sprzyjających NAFLD. [14]

 

Dodatkowe badania przypisały też kurkuminie tłumienie prozapalnych substancji chemicznych, jednocześnie zwiększające aktywność chroniącego wątrobę glutationu i dysmutazy ponadtlenkowej. Możesz zwiększyć dzienną dawkę kurkumy dodając ją do ulubionych dań: 1 łyżeczka kurkumy to ok. 200 mg.

 

Ale pamiętaj, że wysoka temperatura osłabia lecznicze działanie kurkumy, dlatego najlepiej dodawać ją pod koniec gotowania.

 

Kurkuma jest dostępna w kapsułkach, eksperci od zdrowia zalecają dawkę 500-1000 mg dziennie.

 

Dla maksymalnych korzyści kurkumy, używaj ją razem z czarnym piperzem, gdyż aktywny element w pieprzu, piperyna, może zwiększać wchłanialność kurkumy aż o 2000%.

 

 

POTĘŻNY MINERAŁ CYNK JEST BARDZO SKUTECZNY W ZWALCZANIU CHOROBY WĄTROBY

 

Cynk, niezbędny minerał śladowy, wspomaga

gojenie ran, sprzyja normalnemu trawieniu i

pomaga zachować zdrowie wątrobie, skórze

i włosom.



 

Choć niedobór cynku występuje rzadko, to eksperci

mówią, że w Ameryce zdarza się, marginalnie.

Objawy niedoboru cynku to zmęczenie, powolne

gojenie się ran, zwiększona podatność na

infekcje, osłabione koncentracja i zaburzenia

skórne. [15]

 

 

 



 

 

I jego wpływ na wątrobę może być duży. Eksperci mówią, że niewystarczający poziom cynku może spowodować uaktywnienie się komórek wątroby sprzyjających oksydacji tłuszczów, i zwiększyć gromadzenie się ich w wątrobie.

 

Niestety, przewlekła choroba wątroby, która osłabia prawidłowe wchłanianie witamin i minerałów, może bardziej zmniejszać zasoby cynku, tworząc "błędne koło" niedoboru i choroby. Dlatego badania popierają suplementację cynku dla poprawy zdrowia pacjentów z przewlekłą chorobą wątroby.

 

W japońskim badaniu opublikowanym w Nutrients, pacjentów z różnymi postaciami przewlekłej choroby wątroby łącznie z zapaleniem b i C, marskością i NASH, podawano 33.3 mg cynku dziennie przez 36 miesięcy. Rezultaty otworzyły wszystkim oczy. Pacjenci doświadczyli poprawy w funkcjonowaniu wątroby, razem z dramatycznym zmniejszeniem ryzyka raka wątroby, możliwej konsekwencji NAFLD. [16] Co ważne, pacjenci o najwyższym stężeniu cynku we krwi mieli najniższe poziomy raka, niewydolności wątroby i zgonów.

 

 

 

WIT. C POMAGA NEUTRALIZOWAĆ TOKSYNY W

WĄTROBIE

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin