Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 10 min
Ilość porcji: 4
Ilość kalorii w 1 porcji: 508 kcal
Składniki:
-masło 100g
-cukier puder 2/3 szklanki
-cukier waniliowy 1 opak.
-jajko
-jogurt naturalny 1 łyżka
-mąka pszenna 250 g
Proszek do pieczenia ½ łyżeczki
-różowy lub czerwony barwnik w proszku
Przygotowanie:
-Masło zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym. Dodaj jajko, jogurt i mąkę z proszkiem, ucieraj aż uzyskasz gładką masę.
-Ciasto podziel na 2 części i do jednej dodaj odrobinę barwnika- wyrób ciasto, aż uzyska jednolity kolor. Uformuj 2 kule i zawiń je osobno w folię spożywczą, włóż do lodówki na 30 min.
-Blat oprósz mąką, rozwałkuj jasne ciasto ( na gr. 0,5 cm), szklanką wytnij kółka, ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i teraz wytnij w kółkach serduszka.
-Z czerwonego ciasta rozwałkowanego na podobną grubość tą samą foremką wykrój serduszka i umieść je w środku jasnych ciastek. Piecz ok. 10 min w temp. 170 st.C.
Dobra Rada:
Gdy w wycięty wzór włożysz serduszko z drugiego ciasta, lekko dociśnij miejsce łączenia.
smok12-1993