Ciasteczka dwukolorowe.docx

(10 KB) Pobierz

Czas przygotowania: 40 min

Czas pieczenia: 10 min

Ilość porcji: 4

Ilość kalorii w 1 porcji: 508 kcal

Składniki:

-masło 100g

-cukier puder 2/3 szklanki

-cukier waniliowy 1 opak.

-jajko

-jogurt naturalny 1 łyżka

-mąka pszenna 250 g

Proszek do pieczenia ½ łyżeczki

-różowy lub czerwony barwnik w proszku

Przygotowanie:

-Masło zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym. Dodaj jajko, jogurt i mąkę z proszkiem, ucieraj aż uzyskasz gładką masę.

-Ciasto podziel na 2 części i do jednej dodaj odrobinę barwnika- wyrób ciasto, aż uzyska jednolity kolor. Uformuj 2 kule i zawiń je osobno w folię spożywczą, włóż do lodówki na 30 min.

-Blat oprósz mąką, rozwałkuj jasne ciasto ( na gr. 0,5 cm), szklanką wytnij kółka, ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i teraz wytnij w kółkach serduszka.

-Z czerwonego ciasta rozwałkowanego na podobną grubość tą samą foremką wykrój serduszka i umieść je w środku jasnych ciastek. Piecz ok. 10 min w temp. 170 st.C.

 

Dobra Rada:

Gdy w wycięty wzór włożysz serduszko z drugiego ciasta, lekko dociśnij miejsce łączenia.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin