Moda_na_gotowanie_Medialne_i_kulturowe_wizerunki_jedzenia_e_12lz.pdf

(2154 KB) Pobierz
Kup książkę
Moda na gotowanie
Medialne i kulturowe
wizerunki jedzenia
Redaktorzy naukowi
Bartosz Kowalczyk
Piotr Łuszczykiewicz
Karol Walczak
Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak
Wydawnictwo Naukowe
SILVA RERUM
Poznań 2018
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Wydział Pedagogiczno-Artystyczny w Kaliszu
Kup książkę
Recenzent
Prof. dr hab. Wojciech Józef Burszta
Redaktor prowadzący
Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak
Redaktorzy naukowi
Bartosz Kowalczyk
Piotr Łuszczykiewicz
Karol Walczak
Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak
Korekta
Anna Surendra, Sebastian Surendra
Projekt okładki
Mateusz Bartkowiak
Skład komputerowy
Munda Maciej Torz
Zdjęcie na okładce
https://pl.depositphotos.com @ Vadim Vasenin
Autor znaku graficznego
Joanna Tyszkowska-Walczak
© 2018 by Wydawnictwo Naukowe SILVA RERUM
© 2018 by Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
Wydział Pedagogiczno-Artystyczny w Kaliszu
All rights reserved
Publikacja finansowana ze środków statutowych
Wydziału Pedagogiczno-Artystycznego w Kaliszu
ISBN Wydawnictwo Naukowe SILVA RERUM 978-83-65697-70-7 /druk/
ISBN Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
Wydział Pedagogiczno-Artystyczny w Kaliszu 978-83-62135-18-9 /druk/
ISBN Wydawnictwo Naukowe SILVA RERUM 978-83-65697-71-4 /e-book/
Wydanie I: Wydawnictwo Naukowe SILVA RERUM
www.wydawnictwo-silvarerum.eu
Poznań 2018
Druk i oprawa
Perfekt – Gaul i wspólnicy sp.j.
ul. Świerzawska 1, 60-321 Poznań
Kup książkę
Spis treści
Słowo wstępne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Waldemar Kuligowski
9
Zgniły pochrzyn i święte psy. Kształtowanie się antropologicznej refleksji
nad jedzeniem jako praktyką kulturową. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
13
I
Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak
Gotowanie na ekranie. Słów kilka o nieustającej popularności programów
kulinarnych w telewizji . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Dominika Narożna
33
Co jeść? – telewizyjne audycje na temat żywienia. Studium przypadku. . . .
Magdalena Szulc
51
Cooking is the new black,
czyli przepis na najmodniejszy post w blogo-
sferze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Marta Miaskowska
61
Wideo w mediach społecznościowych – substytut relacji międzyludzkich
czy nowa rzeczywistość? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
73
5
Kup książkę
Zgłoś jeśli naruszono regulamin