przyprawy-do-kazdej-potrawy.pdf

(1010 KB) Pobierz
Ten ebook zawiera darmowy fragment publikacji
"Przyprawy do każdej potrawy"
Darmowa publikacja dostarczona przez
ZloteMysli.pl
Copyright by Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska, rok 2008
Autor: Anna Popis-Witkowska
Tytuł: Przyprawy do każdej potrawy
Data: 13.04.2020
Złote Myśli Sp. z o.o.
ul. Kościuszki 1c
44-100 Gliwice
www.zlotemysli.pl
email:
kontakt@zlotemysli.pl
Niniejsza publikacja może być kopiowana, oraz dowolnie rozprowadzana tylko i wyłącznie
w formie dostarczonej przez Wydawcę. Zabronione są jakiekolwiek zmiany w zawartości
publikacji bez pisemnej zgody Wydawcy. Zabrania się jej odsprzedaży, zgodnie
z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli.
Autor oraz Wydawnictwo Złote Myśli dołożyli wszelkich starań, by zawarte w tej książce
informacje były kompletne i rzetelne. Nie biorą jednak żadnej odpowiedzialności ani za
ich wykorzystanie, ani za związane z tym ewentualne naruszenie praw patentowych lub
autorskich. Autor oraz Wydawnictwo Złote Myśli nie ponoszą również żadnej
odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych
w książce.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
SPIS TREŚCI
PRZYPRAWY.........................................................................................................4
Alpinia
..........................................................................................................................5
Anyż..............................................................................................................................6
Anyż gwiaździsty...........................................................................................................9
Arcydzięgiel litwor.......................................................................................................11
Bazylia.........................................................................................................................12
Cebula..........................................................................................................................15
Cynamon......................................................................................................................17
Czarnuszka..................................................................................................................19
Cząber.........................................................................................................................22
Czosnek.......................................................................................................................23
Estragon......................................................................................................................26
Fenkuł.........................................................................................................................28
Gałka muszkatołowa...................................................................................................30
Gorczyca......................................................................................................................32
Goździki......................................................................................................................34
Imbir...........................................................................................................................37
Jałowiec......................................................................................................................39
Kapary.........................................................................................................................42
Kardamon...................................................................................................................43
Kmin rzymski..............................................................................................................45
Kminek........................................................................................................................48
Kolendra.....................................................................................................................50
Koper...........................................................................................................................52
Kozieradka..................................................................................................................54
Kurkuma.....................................................................................................................55
Liść laurowy................................................................................................................57
Lubczyk.......................................................................................................................59
Majeranek....................................................................................................................61
Mak.............................................................................................................................63
Melisa..........................................................................................................................64
Mięta...........................................................................................................................66
Oregano......................................................................................................................68
Papryka.......................................................................................................................70
Pieprz..........................................................................................................................73
Rozmaryn....................................................................................................................75
Szafran........................................................................................................................78
Szałwia........................................................................................................................79
Trawa cytrynowa.........................................................................................................81
Trybula........................................................................................................................83
Tymianek....................................................................................................................84
Wanilia........................................................................................................................86
Ziele angielskie...........................................................................................................88
JAKIE PRZYPRAWY PASUJĄ DO RÓŻNYCH POTRAW?
......................................90
MIESZANKI PRZYPRAW.....................................................................................93
Curry.....................................................................................................................................93
Mieszanki do zup.................................................................................................................95
Przyprawa do gulaszu..........................................................................................................97
Przyprawa do mięs...............................................................................................................98
Przyprawa do pizzy..............................................................................................................99
Przyprawa do ryb...............................................................................................................100
Mieszanki ziół do różnych potraw.....................................................................................100
BIBLIOGRAFIA..................................................................................................103
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment –
Złote Myśli
Anna Popis-Witkowska
● str.
4
PRZYPRAWY
Według słownika – przyprawa to „substancja dodawana do potraw
dla polepszenia ich smaku i zapachu”. Każdy z nas umie wyliczyć
z pamięci przynajmniej kilka przypraw. Ale co o nich wiemy?
Najczęściej znamy ich smak i kolor - i na tym kończy się nasza wiedza
o nich. A przecież wiele przypraw ma ciekawą historię, często też nie
mamy pojęcia, że zanim dane zioło zaczęło być przyprawą, to było
lekiem lub nawet substancją magiczną. Do dziś wiele z roślin
przyprawowych funkcjonuje równolegle w lecznictwie. No i wielu
dodajemy do potraw w celu pobudzenia namiętności partnera – tak,
tak, przyprawy bywają także afrodyzjakami.
Jedzenie jest koniecznością i przyjemnością - niech ta przyjemność
będzie jak największa. Temu właśnie służą przyprawy. Wystarczy
szczypta tego czy owego – i zwykły kotlet może stać się daniem
godnym
królewskiego
stołu
i
najbardziej
wyrafinowanego
podniebienia.
Dzięki temu poradnikowi mogą się Państwo dowiedzieć, skąd
pochodzi dana przyprawa, od jak dawna jest znana, jaką ma historię
i – co chyba jednak najważniejsze – jaka przyprawa do jakiego
pasuje dania. Niniejsza książka pomoże uniknąć kulinarnej wpadki
i doradzi, co z czym łączyć, co czym przyprawić, by efekt był
znakomity. Aby ułatwić szukanie – opisy przypraw są ułożone
alfabetycznie według nazw.
Życzymy Państwu, by gotowanie stało się wspaniałą przygodą,
podróżą w świat nieznanych, acz wspaniałych smaków i aromatów!
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment –
Złote Myśli
Anna Popis-Witkowska
● str.
5
Alpinia
(Alpinia)
Opis
Bylina z rodziny imbirowatych, dorasta do wysokości 2,5 metra,
występuje w kilku odmianach. Nazywana też gałgantem.
Przyprawą jest świeży bądź suszony korzeń (suszony często jest
mielony na proszek).
Pochodzenie
Azja Południowa.
Historia
Przyprawa używana od dawien dawna w Malezji, Chinach
i Indiach. Jest także rośliną leczniczą.
Właściwości
Korzenny smak i zapach.
Zastosowanie
Dodaje się
alpinii do potraw kuchni chińskiej, malajskiej
i hinduskiej. Pasuje do drobiu i ryb, a także do potraw z ryżu.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska
Zgłoś jeśli naruszono regulamin