Mieso.pdf
(
3838 KB
)
Pobierz
Amoretki
Sposób wykonania :
Amoretki s to mleczka znajduj ce si w grzbiecie wo ów.
Op ukane na surowo oczy ci z b onki, obgotowa w wodzie z sol i octem, pokraja w
kawa ki grubo ci 2,5 cm i wrzuca w sos do potrawy, kotletów lub te u y na paszteciki
w muszelkach.
Podawa w cytrynowym lub pieczarkowym sosie z dodatkiem korniszonów.
Baranina duszona po kurpiowsku
1 opatka barania
olej
ziele angielskie
2 - 3 z bki czosnku
sól, pieprz
pó szklanki mietany
zalewa:
3 y ki octu
ziele angielskie
li laurowy
du a cebula
1 y eczka cukru
1 y eczka soli
Sposób wykonania :
Z octu, przypraw i szklanki wody przygotowa wywar i ostudzi .
Z opatki baraniej wyj ko ci i od y owa .
W o y na 3 dni w wywar.
Po wyj ciu mi so osuszy i dusi na t uszczu na bardzo wolnym ogniu.
Do duszenia doda ziele angielskie i - kto lubi - czosnek.
Sos z duszonej baraniny doprawi mietan , sol , pieprzem.
Baranina "na dziko"
1,5 kg baraniny z ud ca lub combra
1
8 dag s oniny
pieprz
4 dag mas a
1/8 szklanki octu
pó szklanki mietany
tarta bu ka
zalewa:
ocet
ziele angielskie
pieprz
li cie laurowe
imbir
ziarna ja owca
Sposób wykonania :
Combrem nazywa si wierzchni cz
przy grzbiecie, po obu stronach.
Comber lub mi so z ud ca op uka , obra z b on i y , skroi zb dny t uszcz.
Przygotowa lekkiego octu z angielskim zielem, pieprzem, bobkowym li ciem, imbirem
lub ja owcem i zala mi so.
Wynie do piwnicy na 2 - 3 dni, przewraca codziennie.
Na trzeci dzie wyj z octu, wyp uka w tej samej zalewie, nasoli , naszpikowa
s onin , posmarowa pieprzem i po godzinie piec na ro nie.
Najpierw polewa mas em roztopionym pó na pó z octem, a pó niej kwa n mietan .
Na krótko przed ko cem pieczenia obsypa bu k , tart .
Mo na równie piec w brytfannie, polewaj c wytworzonym sosem.
Baranina po bu garsku
1 udziec barani
2 z bki czosnku
3 y ki oliwy
tymianek
bazylia
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Ponak uwa udziec ostrym no em i naszpikowa pokrojonymi z bkami czosnku.
Posoli , a nast pnie ca y udziec posmarowa oliw .
Posypa przyprawami.
Przygotowa ognisko z dobrze roz arzonymi szczapami drewna ( najlepiej z drzew
li ciastych ).
Nadzia udziec na ro en, piec pó torej godziny.
2
Baranina po podlasku
70 dag baraniny
10 dag w dzonej s oniny
4 du e cebule
papryka,
pó litra bulionu
3 pomidory
sól
Sposób wykonania :
Mi so pokroi w kostk , cebul w plasterki.
S onin stopi i szybko podsma y na niej baranin .
Doda cebul , papryk i razem poddusi .
Po 10 minutach wla bulion, doda pokrojone pomidory i dusi 1 - 1,5 godziny.
Podawa z makaronem.
Baranina po tatarsku
75 dag t ustej baraniny z karku lub opatki
sól, pieprz
du a g ówka kapusty bia ej
10 dag ry u
pó szklanki mietany
kostka bulionowa
Sposób wykonania :
Mi so umy , pokraja na kawa ki, zemle .
Doda sól, pieprz i obgotowany w du ej ilo ci wody, ods czony na sicie ry .
Ca o dok adnie wymiesza .
Du e li cie wie ej bia ej kapusty sparzy , nak ada farszem.
Zwin mocno, u o y w rondlu, zala mietank i kilkoma y kami roso u.
Dusi pod przykryciem.
Po wydaniu potrawy na stó sos zasma y mas em i m k .
Baranina z fasol
0,75 kg baraniny bez ko ci (z opatki)
0,5 kg fasoli
2 cebule
3
2 marchewki
2 z bki czosnku
li laurowy
sól i pieprz
Sposób wykonania :
Op ukan fasol wsypa do du ego garnka, zala zimn wod , zagotowa i odcedzi po
10 minutach.
Ponownie zala wrz c osolon wod i ugotowa tak, by ziarna by y w ca o ci.
Baranin pokraja w kawa ki, podsma y , doda pokrajane na kawa ki: marchew,
cebul i drobno posiekany czosnek, li laurowy, pieprz, dusi pod przykryciem na
ma ym ogniu 45 minut.
Baranin prze o y do garnka z fasol i gotowa na p ytce oko o 1 godziny.
Podawa w tym samym naczyniu, w którym potrawa si gotowa a.
Baranina z kapust w osk
1 kg baraniny z mostku lub opatki
1 szklanka octu
w oszczyzna
sól, pieprz
li laurowy
ziele angielskie
ma a g ówka w oskiej kapusty
5 dag s oniny lub skórka wieprzowa
2 dag mas a
2 dag m ki
y ka posiekanego koperku
Sposób wykonania :
Baranin sparzy gor cym octem, posoli , popieprzy .
W garnku u o y warstw pokrajanych jarzyn, na to baranin osypan przyprawami,
podla wod i gotowa .
Gdy piecze jest ju do po owy uduszona, prze o y do wi kszego rondla, doda
pokrajan w wiartki i sparzon g ówk w oskiej kapusty oraz pokrajan s onin lub
skórk wieprzow .
Ca o zala przecedzonym wywarem z baraniny.
Dusi do mi kko ci.
Kapust podprawi m k zasma onej w y ce mas a.
Przed wydaniem wsypa zielony koperek.
Baranina z szalotk (Chiny)
4
25 dag ud ca baraniego
15 dag szalotki
6 z bków czosnku
y eczka posiekanego wie ego korzenia imbiru
2 y ki oleju sezamowego
1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
y ka wytrawnego czerwonego wina
y eczka przyprawy "jarzynka"
4 y ki oleju sojowego
Sposób wykonania :
Mi so baranie pokroi w szerokie paski nie d u sze ni 4 cm, u o y w misce, zala
zapraw z wina, 2 y ek sosu sojowego i 1 y ki oleju sezamowego.
G ówki szalotki podzieli na po ówki.
Rozgrza eliwn patelni , wla olej sojowy i doprowadzi do wrzenia.
Doda reszt oleju sezamowego, czosnek, imbir, wymiesza , wrzuci mi so i sma y ,
szybko mieszaj c; po 30 sekundach doda szalotk , sma y kolejne 30 sekund ca y czas
mieszaj c; wla reszt sosu sojowego, wymiesza .
Potraw wy o y na ogrzany pó misek, posypa przypraw "jarzynka".
Podawa z ry em na sypko.
Befsztyk
1kg pol dwicy
6 dag mas a
sól
Sposób wykonania :
Trzy gatunki mi sa zdatne s tylko na befsztyk: pol dwica, kotletowe i pierwsza
krzy owa.
Oczy ciwszy mi so z y i oju, pokraja je w grube plastry mniej wi cej grubo ci du ego
palca, nie ubija i nie soli wcale.
Wzi patelni , rozgrza mocno, wrzuci kawa ek mas a, np. na 3 kawa ki befsztyku pó
y ki nie wi cej.
Gdy to mas o zawrze silnie i zrumieni si , wrzuci w nie mi so w tej chwili posolone,
jeden kawa ek obok drugiego i na du ym p omieniu sma y , nie dotykaj c niczym.
Gdy ju si zdaje by zrumienione na tej stronie, obróci widelcem na drug i sma y
dalej na silnym ogniu.
Gdy i z drugiej strony si zrumieni, wyj na talerz, gdzie le y tyle kawa ków mas a, ile
befsztyków, i z lekka, k ad c nó na mi sie, wycisn troch sosu w mas o.
Nast pnie jeszcze raz na chwil w o y na patelni sam befsztyk, sma y po obu
stronach na wolnym ogniu i wyj na ten sam talerz, na którym mas o z sokiem sos
5
Plik z chomika:
Szymek68
Inne pliki z tego folderu:
Zupy.pdf
(1655 KB)
Wegerariańska.pdf
(350 KB)
Surowki.pdf
(205 KB)
Sałatki.pdf
(688 KB)
Przetwory.pdf
(752 KB)
Inne foldery tego chomika:
A.Szklarski
Sandemo Margit
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin