Wykwintnie i skromnie 1987.pdf

(8262 KB) Pobierz
fi
I
Wykwintnie
i skromnie
J
Śniadania, obiady, kolacje
w/g Książki Kucharskiej
Marii Monatowej
m
M
£6\sM
«
m
m
h
l l
Tk 1/
1
i
■ «' ■
iii * ' V
.*v„
"4b>g%
E i® T V iv w
pr--^ls > v Z 3
Wybór i opracowanie:
Krystyna Szmeja
Opracowanie graficzne:
Rafał Jasionowicz
Redaktor:
Anna Gutowska
Joanna B. Roszak
Redaktor techniczny:
Krzysztof Nowacki
Korekta:
Alla Joniak
© Copyright by KAW, 1987
ISBN 83-03-01887-6
Krajowa Agencja Wydawnicza RSW ..Prasa-Książka Ruch" Poznań ul. Palacza 87a. Wydanie I. Nakład
300000+350 egz Ark. wyd. 4.5 Ark druk. 4.5 Drukowano na papierze offsetowym 80 g. z roli 71 cm
Oddano do składu w czerwcu 1986 Druk ukończono w lipcu 1987 Zakłady Graficzne RSW.
Piła ul. Okrzei 5. Zam. 534/86
KP I-7/526
Od W yd aw cy
Oddajemy do rąk Czytelników publikację, która
powstała w oparciu o słynną „Uniwersalną książkę
kucharską" Marii Ochrowicz — M onatow ej.na
grodzoną na w ystaw ie higienicznej w W arszawie
w 1910 r. Książka ta zawierała ponad 2 200
przepisów i przez dziesiątki lat służyła kilku
pokoleniom pań domu. Była podręcznikiem na
swoje czasy bardzo nowoczesnym. Dzisiaj egzemp­
larze książki kucharskiej Monatowej należą już do
rzadkości, stąd decyzja by — choć w części — przy­
pomnieć ją współczesnemu odbiorcy. W całości to
kilkusetstronicowe dzieło byłoby dziś jedynie książką
do czytania; dokonany przez nas wybór będzie
zapewne książką do użytku praktycznego. Zawiera
on około 250 przepisów dobranych w sposób
umożliwiający stosowanie w naszych gospodarst­
wach domowych. Chcąc zachować jak najwięcej
z oryginału, który jest przecież swoistym świadect­
wem tradycji kulinarnej i kultury życia codziennego
tamtych lat. pozostawiliśmy wstęp i rozdziałzawie-
rający porady ogólne, a także cały układ „U niw er­
salnej książki kucharskiej" z 1910 roku z podziałem
na pory roku (wiosna, lato. jesień, zima), na zestaw
(śniadania, obiady, kolacje) oraz na posiłki w y k w i­
ntne i skromne. Niezmieniliśmy też swoistego stylu
autorki, by przez cały czas towarzyszyło nam w ra­
żenie „dawności" przepisów. Zamieszczony słow ­
niczek terminów oraz stosowanych miar i wag na
pewno ułatwi pokonanie tej bariery.
Książka adresowana jest do pań domu mają­
cych już pewną praktykę, znajdujących tajniki
sztuki kulinarne], rozumiejących terminy i określenia
itp, a jednocześnie pragnących urozmaicić nasze
skromne i dość monotonne jadłospisy.
Wierzymy, że książka trafi do tych. którzy choć na
codzień skazani na stołówki i bary szybkiej obsługi,
od czasu do czasu czują potrzebę przygotowania
dla rodziny czy przyjaciół czegoś ambitniejszego,
oryginalnego.
Zestawy tu proponowane znakomicie się do tego
nadają i chociaż wymagają pewnego wysiłku
i wkładu pracy, satysfakcja własna i współbiesiad­
ników stanowić będzie najlepszą rekompensatę.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin