15 salatek, które zrobisz w 15 minut.pdf

(2919 KB) Pobierz
15 SAŁATEK, KTÓRE
ZROBISZ W 15 MINUT
przepisy.pl
Egzotyczna sałatka na upalne lato
przepisy.pl
Składniki:
krewetki gotowane ­ 100 gramów
Sos sałatkowy włoski Knorr ­ 1
opakowanie
maliny świeże ­ 50 gramów
truskawki ­ 100 gramów
arbuz ­ 100 gramów
rukola ­ 1 opakowanie
15 minut
4 osoby
Łatwe
kilka listków świeżej mięty
sok malinowy ­ 1 łyżka
oliwa z oliwek ­ 4 łyżki
woda ­ 3 łyżki
pieprz młotkowany ­ 0.5 łyżeczek
Sposób przygotowania:
1. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, oliwą oraz sokiem malinowym.
2. Truskawki pokrój w plastry. Arbuza pokrój w mniejsze kawałki, a następnie również w plastry.
Maliny pozostaw w całości.
3. W dużej misce delikatnie wymieszaj wszystkie składniki razem – owoce, krewetki, liście rukoli
oraz mięty.
4. Wymieszaną sałatkę rozłóż na talerze lub do salaterki. Polej przygotowanym sosem i posyp
pieprzem. Sałatkę najlepiej podawaj schłodzoną.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Kolorowa sałatka warzywna
przepisy.pl
Składniki:
pomidory ­ 3 sztuki
Sos sałatkowy francuski Knorr ­ 1
opakowanie
cebula biała ­ 1 sztuka
ogórek świeży ­ 2 sztuki
papryka żółta ­ 1 sztuka
oliwki czarne ­ 1 łyżka
szczypiorek ­ 0.5 pęczków
15 minut
4 osoby
Łatwe
oliwa z oliwek ­ 3 łyżki
woda ­ 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy. Pokrój drobno szczypior i połącz z
sosem.
2. Pomidory, ogórki, cebulę i paprykę pokrój w jednakowej wielkości grubą kostkę.
3. Połącz wszystkie warzywa razem, dodaj gotowy sos i wymieszaj. Przełóż do salaterki.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Lekka sałatka koperkowa z cytrusami
przepisy.pl
Składniki:
sałata lodowa ­ 1 sztuka
koperek ­ 1 pęczek
Sos sałatkowy koperkowo­ziołowy
Knorr ­ 1 opakowanie
pomarańcza ­ 1 sztuka
olej z pestek winogron ­ 3 łyżki
15 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki. Z koperku oderwij końcówki i umieść wszystko w
misce z wodą i kostkami lodu na 10 minut. Po tym czasie dokładnie obsusz.
2. Obierz pomarańczę tak, aby nie było białych błonek i pokrój ją na mniejsze kawałki. Zachowaj
sok.
3. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z sokiem ze świeżej pomarańczy, a także z olejem.
4. Połącz wszystkie składniki i podawaj. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do ryb z grilla.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Sałatka arbuzowa ze słonecznikiem
przepisy.pl
Składniki:
arbuz ­ 0.5 sztuk
Sos sałatkowy grecki Knorr ­ 1
opakowanie
woda ­ 3 łyżki
olej słonecznikowy ­ 3 łyżki
czarne oliwki ­ 8 sztuk
cebula czerwona ­ 1 sztuka
pestki słonecznika ­ 2 łyżki
15 minut
4 osoby
Łatwe
natka pietruszki lub świeża kolendra ­ 0.5
pęczków
kiełki słonecznika
Sposób przygotowania:
1. Arbuza pokrój w dużą kostkę o boku ok. 2­3 cm.
2. Oliwki przekrój na pół, cebulkę pokrój na pół plasterki, a pietruszkę posiekaj.
3. Przygotuj aromatyczny sos mieszając olej z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody.
4. Połącz delikatnie wszystkie składniki sałatki i przełóż do miseczek. Wierzch sałatki posyp
pestkami i kiełkami słonecznika.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin