Najnowsze sposoby wyrobu win w domu z owoców miodu.pdf
(
17525 KB
)
Pobierz
/|
JQT
Przedruk
nawet
częściowy
wzbroniony.
INŻ.
LUDWIK
SPISS.
NAJNOWSZE
SPOSOBY
WYROBU
WIN
W
DOMU
(Z
OWOCÓW,
MIODU
i
ZBOŻA)
WYDANIE
DWUDZIESTEPIERWSZE
CENA
80
gr.
ZNAK
NAKŁADEM
FIRMY:
LUDWIK
SPISS
i
E.
WASUNG
W
KRAKOWIE,
UL.
SŁAWKOWSKA
L.
11.
1939.
„SENE
X”
uszlachetnia
smak
młodego
wina
i
nadaje
mu
smak
starości.
Torebka
na
10
do
20
litrów
wina
zł
1
—
„EPONIT"
poprawia
wadliwy
smak
i
zapach
wina
(goryczkę,
myszkę,
zapach
kwasu
octowego).
Torebka
na
10
do
50
litrów
wina
zł.
1‘—
Żądać
w
drogeriach
i
większych
sklepach
spożywczych.
Hurtownie
w
firmie:
LUDWIKSPISSi
E.WASUNG
KRAKÓW,
UL.
SŁAWKOWSKA
L.
11.
Przedruk
nawet
częściowy
wzbroniony.
INŻ.
LUDWIK
SPISS.
NAJNOWSZE
SPOSOBY
WYROBU
WIN
W
D
O
M
U
(Z
OWOCÓW,
MIODU
i
ZBOŻA)
WYDANIE
DWUDZIESTEPIERWSZE
CENA
80
gr.
Z.NAK
NAKŁADEM
FIRMY:
LUDWIK
SPISS
i
E.
WASUNG
W
KRAKOWIE,
UL.
SŁAWKOWSKA
L.
11.
1939.
JAK
POSŁUGIWAĆ
SIĘ
KSIĄŻECZKĄ?
Początkujący
w
wyrobie
wina
popełniają
często
w
posługiwaniu
się
książeczką
ważny
i
dla
dobrego
toku
pracy
szkodliwy
błąd:
mianowicie
rozpoczynają
czytanie
od
przepisu
szczegółowego
odnoszącego
się
do
owocu,
który
ich
interesuje,
a
opuszczają
zupełnie
przeczytanie
części
ogólnej,
uważając,
że
są
to
uwagi
mniej
ważne
i
niekoniecznie
potrzebne-
Takie
postę
powanie
nie
jest
właściwe,
bowiem
bez
wiadomości
wstępnych
przepis
szczegółowy
wydać
im
się
możo
niejasny.
Należy
zatem
naprzód
przeczytać
uważnie
„Część
ogólną*4,
a
dopiero
potem
przepis
szczegóło
wy
dotyczący
owocu,
z
którego
wino
zamierza
się
robić-
Dla
tych
czytelników,
którzyby
chcieli
przy
gotować
wina
z
większą
dokładnością
aniżeli
to
po
dano
w
przepisach
szczegółowych,
przeznaczony
jest
ustęp
na
str-
66
o
oznaczeniu
ilości
kwasów
i
cukru
w
soku
owocowym.
Czytelnik,
który
zechce
skontrolować
swe
wiado
mości
owocowiniarskie,
znajdzie
na
str.
75
pytania,
na
które,
po
przeczytaniu
tej
książeczki
łatwo
trafnie
odpowie.
Kto
na
wszystkie
pytania
znajdzie
dobrą
odpowiedź,
ten
śmiało
już
przystąpić
może
do
wyro
bu
wina
i
niech
tylko
pamięta,
że
zachowanie
czystości
i
pewna
doza
cierpliwości
są
głównemi
warunkami,
które
należy
spełnić,
aby
otrzymać
napój
doskonały.
WSTĘP.
Co
to
jest
wino?
Wino
jest
to
napój
alkoholowy
powstały
przez
odfermentowanie
soku
owocowego.
Ponieważ
nasze
po
rzeczki,
borówki,
jabłka
i
t.
p.
są
również
owocami,
przeto
od
fermentowany
ich
sok
jest
również
winem
prawdziwem,
jak
i
wino
otrzymane
z
winogron.
Niesłusznie
przeto
nazywa
się
wina
t.
zw.
owocowe
winami
sztucznemi,
zwłaszcza,
że
i
wino
winogronowe
nie
występuje
gotowe
w
przyrodzie,
lecz
może
być
tylko
zrobione,
gdy
użyje
się
do
tego
celu
odpowiedniej
„sztuki"
winiarskiej.
Kiedy
w
miarę
postępu
nauki
przekonano
się,
że
stosując
odpowiednie
metody,
z
większości
naszych
owoców
można
przygotować
wina
pierwszorzędne,
niejednokrotnie
prze
wyższające
dobrocią
wina
gronowe,
wówczas
wina
owocowe
poczęły
poważnie
konkurować
z
gronowemi,
a
efekt
tej
konku
rencji
z
roku
na
rok
staje
się
dla
win
owocowych
korzystniejszy.
Liczne
przykłady
z
życia
codziennego
wykazują,
że
doskonali
nawet
znawcy
win
nie
rozpoznają
często
win
owocowych
od
gronowych,
a
że
jeszcze
wiele
osób
z
niedowierzaniem
odnosi
s;ę
do
win
owocowych,
to
tylko
dowodzi,
że
przemożna
rekla
ma
i
z
tern
związana
sugestja
święci
jeszcze
swoje
tryumfy.
Sku
tek
tego
jest
taki,
że
wina
owocowe
podajemy
najczęściej
pod-
mianem
wina
gronowego,
w
przeciwnym
razie
byłoby
niesmacz
ne,
wywołujące
ból głowy,
zgagę
i
t.
p.
dolegliwości,
choćby
zro
bione
było
na
zdrowych
owocach
bez
•
obcych
przymieszek,
jak
siarka,
gips
i
t.
p.,
które
w
winach
gronowych
często
się
znajdują.
Dziś
już
wzrastającej
produkcji
win
owocowych
nikt
nie
wstrzyma,
a
produkcja
ta.
zwłaszcza
sposobem
domowym
pro
wadzona,
zakorzenione,
a
fałszywe
pojęcia
o
wartości
win
owo
cowych
w
szybkiem
tempie
usuwa.
Dlaczego
powinniśmy
produkować
wina
owocowe?
Odpowiedzi
na
powyższe
pytanie,
nie
mogę
z
braku
miejsca
w
całości
rozwinąć,
zadowolić
się
przeto
muszę
tylko
krótkiemi
uwagami.
Otóż
za
produkcją
win
w
naszym
kraju
przemawiają
względy
gospodarcze,
społeczne
i
zdrowotne.
Plik z chomika:
witmat1
Inne pliki z tego folderu:
Kucharz okrętowy.pdf
(23558 KB)
Kuchnia chyliczkowska z uwzględnieniem jakościowym.pdf
(29384 KB)
Kuchnia garnizonowa oraz wskazówki tyczące się racjonalnego.pdf
(66858 KB)
Kuchnia jarska (2).pdf
(73865 KB)
Kuchnia jarska.pdf
(61975 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin