Podręcznik dla zawodu piekarskiego.pdf

(19817 KB) Pobierz
Zawodowi
Piekarskiemu
Cześć?
w
rr
®
i
f./
-7
W*
O-
’i-i
Vi
v-
i1
f
i
ti
-X--•'
g>
ł
PODRĘCZNIK
DLAZAWODU
PIEKARSKIEGO
Opracował
Czesław
Hańć
Czeladnik
piekarski
w
Warszawie
Warszawa
1938-39
ijwgy
1
,,.
J11
'-'i11
**
. .......
J.*’?1
111
KOMlSARJAT
RZĄDU
n
a
m.
8t.
W
A
R
S
ZA
W
:
r
qzempiarz
obowiązkowy
NaWad'MSkfi^------
efiz.
..
-27*~~7u~rT.’Ij'li
-U
J'lljrj'11*
"
J1’1"-1----
ir
TTgw*—**---*-—*—1
■’
r
J
—•—«..
.^.
J
dnia
1^5--^—-------------
19-20
J
.
Zawodowi
Piekarskiemu
Cześć!
'*
-
*
w
-f-
i
Jt”'
&■
.
I
Z*
..
I
PODRĘCZNIK
DLA
ZAWODU
PIEKARSKIEGO
Opracował
Czesław
Hańć
Czeladnik
piekarski
w
Warszawie
Warszawa
1938-39
Przedruk
będzie
ścigany
sądownie
Nakładem
Autora
v
R0
'W
Odbito
w
druk.
W-wa
Mławska
Tel.
11.53.62.
1.
SŁOWO
WSTĘPNE.
Pracując
przez
16
lat
jako
uczeń
czeladnik,
kierownik
za­
uważyłem
braK
szczegoiowego
poctręczniKa
teoretycznego
dla
za­
wodu
piekarskiego,
posługującego
się
do
tej
pory
bardzo
szczup-
łymi
podręcznikami,
które
nie
odpowiadają
obecnemu
rozwojowi
zawodu
piekarskiego,
względnie
wymaganiom
polsko-narodowym.
Z
tej
przyczyny
postanowiłem
wypracować podręcznik
naszemu
rzemiosłu
niezbędnie
potrzebny.
Podręcznik
ten
ma
służyć
członkom
komisji
egzaminacyjnej
do
egzaminów
czeladniczych
i
nauczycielom,
fachowo-dokształca-
jącym
w
lekcjah
fachowo-dokształcających
dla
młodzieży
piekar­
skiej,
ażeby
choć
w
części
zapoznać
ucznia
piekarskiego
z
teorią
zawodu
piekarskiego,
chąc
przeto
doprowadzić
piekarstwo
na
wyż­
szy
poziom
i
do
należytego
rozwoju
i
rozkwitu.
Do
Was,
Szanowni
Panowie Mistrzowie
i
koledzy, odnoszę się
z
gorącym
apelem
abyście
pracę
moją
poparli,
czuwając
nad
wy­
szkoleniem
naszej
młodzieży
rozpowszechniając
choć
skromnie
i
krótko
skreśloną
książeczkę,
z
nauką
teorii
zawodu
piekarskiego,
gdyż
tyko
celowa,
wspólna
i
zgodna
praca
pożądane
owoce
przy­
nieść
może
zawodowi
naszemu.
Dlatego
też
w
imię
solidarności
zawodowej
powinniście
mi
Szanowni
Panowie
Mistrzowie
i
koledzy
w
najszerszym
rozpo­
wszechnieniu
niniejszego
podręcznika
dopomóc.
Drobne
usterki
czy
wady
jakie
się
w
opracowaniu
zakraść
mogły,
wybaczcie!
Na
jedno
Na
jedno
powinniście
zwrócić
uwagę:
podręcznik
wydany
jest
w
warunkach,
nad
wyraz
trudnych
tym
więcej,
że
jest
wy­
dany
przez
piekarza,
a
nie
żadnego
uczonego.
Proszę,
nie
odmawiajce
więc
mi
swojej
pomocy
współdziała
nia,
poparcia
i
serdecznej
życzliwości.
Czesław
Hańć,
Czeladnik
Piekarski
w
Warszawie.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin