r04-2019-czerwiec-egzamin-zawodowy-praktyczny-zasady-oceniania.pdf

(1498 KB) Pobierz
Układ graficzny © CKE 2019
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2019
ZASADY OCENIANIA
Arkusz zawiera informacje prawnie chronione
do momentu rozpoczęcia egzaminu
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji pszczelarskiej
Oznaczenie arkusza:
R.04-01-19.06
Oznaczenie kwalifikacji:
R.04
Numer zadania:
01
Wypełnia egzaminator
Kod ośrodka
Kod egzaminatora
Numer
PESEL
zdającego*
Numer
stanowiska
Data egzaminu
Dzień Miesiąc
Rok
Godzina rozpoczęcia egzaminu
:
* w przypadku braku numeru
PESEL
– seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Egzaminatorze!
Oceniaj prace zdających rzetelnie i z zaangażowaniem. Dokumentuj wyniki oceny.
Stosuj przyjęte zasady oceniania w sposób obiektywny.
Jeżeli zdający, wykonując zadanie egzaminacyjne, uzyskuje inne rezultaty albo pożądane rezultaty uzyskuje w inny sposób niż uwzględniony
w zasadach oceniania lub przedstawia nietypowe rozwiązanie, ale zgodnie ze sztuką w zawodzie, to nadal oceniaj zgodnie z kryteriami
zawartymi w zasadach oceniania. Informacje o tym, że zasady oceniania nie przewidują zaistniałej sytuacji, przekaż niezwłocznie w formie
pisemnej notatki do Przewodniczącego Zespołu Egzaminacyjnego z prośbą o przekazanie jej do Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej. Notatka
może być sporządzona odręcznie w trybie roboczym.
Informuj przewodniczącego zespołu nadzorującego o wszystkich nieprawidłowościach zaistniałych w trakcie egzaminu, w tym w szczególności
o naruszeniach przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy i o podejrzeniach niesamodzielności w wykonaniu zadania przez zdającego.
Strona 2 z 8
Numer
stanowiska
Elementy podlegające ocenie/kryteria oceny
Rezultat 1: Objawy zatrucia pszczół środkami ochrony roślin –Tabela 1
Uwaga! Jeżeli zdający postawi w tabeli znaki np. V, O, różne od X, kryterium należy uznać za spełnione.
Egzaminator wpisuje
T,
jeżeli zdający spełnił
kryterium albo
N,
jeżeli
nie spełnił
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
1 Gromadzenie się pszczół na trawie i ziemi nieopodal wylotów uli - postawiony znak X tylko w kolumnie P
2 Ślady kału na ścianach uli i daszkach - postawiony znak X tylko w kolumnie F
3 Nabrzmiałe i rozdęte odwłoki pszczół - postawiony znak X tylko w kolumnie P
4 Duża ilość martwych pszczół przed wylotkami i na trasie lotu pszczół - postawiony znak X tylko w kolumnie P
5 Mateczniki na ramkach z czerwiem - postawiony znak X tylko w kolumnie F
6 Mała ilość dorosłych pszczół na ramkach wewnątrz uli - postawiony znak X tylko w kolumnie P
7 Zapadnięte komórki z czerwiem zakrytym - postawiony znak X tylko w kolumnie F
8 Brak czerwiu otwartego - postawiony znak X tylko w kolumnie F
9 Duża ilość trutni w rodzinach - postawiony znak X tylko w kolumnie F
10 Wysunięty języczek martwych pszczół - postawiony znak X tylko w kolumnie P
Strona 3 z 8
Rezultat 2. Ścieśnione gniazdo rodziny pszczelej
Uwaga! Należy ocenić po podniesieniu ręki przez zdającego i poinformowaniu o wykonywaniu tego etapu zadania egzaminacyjnego
1 usunięte plastry z czerwiem otwartym
2 usunięte plastry z miodem niezasklepionym
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
3 usunięte plastry z węzą
4 pozostawione plastry z czerwiem krytym
5 pozostawione plastry z miodem zasklepionym
6 pozostawione plastry z pierzgą
7 plastry usunięte z gniazda pszczelego umieszczone w transportówce
8 gniazdo rodziny pszczelej ocieplone od góry ociepleniem górnym i zatworomatą lub zatworem i matą
9 rodzina podkarmiona syropem cukrowym
10 zwężony wylotek rodziny pszczelej
Rezultat 3.
Ilość
składników potrzebnych do przygotowania syropu cukrowego - Tabela 2
1 zapisana w Tabeli 2 objętość wody do przygotowania 0,5 l syropu cukrowego w proporcji 1:1:
0,31 l
2 zapisana w Tabeli 2 masa cukru do przygotowania 0,5 l syropu cukrowego w proporcji 1:1:
0,31 kg
Strona 4 z 8
Numer
stanowiska
Rezultat 4. Przygotowana ramka z koreczkami i miseczkami do hodowli matek
1 zbita ramka koreczkowa ma kąty proste
2 odległość między beleczką górną ramki a listewką koreczkową wynosi minimum 20 mm
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
3 odległość między górną listewką koreczkową a dolną listewką koreczkową wynosi minimum 60 mm
4 odległość między listewką koreczkową a dolną listewką ramki wynosi minimum 60 mm
5 listewki koreczkowe względem siebie są równolegle rozmieszczone
6 listewki koreczkowe są ruchome (dają się obracać itp.)
7 odległości między koreczkami matecznikowymi a beleczką boczną ramki wynoszą minimum 20 mm
8 odległości między koreczkami matecznikowymi wynoszą minimum 20 mm
9 miseczki matecznikowe są przyklejone pionowo do koreczków
10 po uderzeniu dłonią w górną beleczkę ramki koreczkowej miseczki matecznikowe lub koreczki nie odpadają
Strona 5 z 8
Numer
stanowiska
Zgłoś jeśli naruszono regulamin