TECHNIK PSZCZELARZ,PSZCZELARZ (R.04 - Prowadzenie produkcji pszczelarskiej) Egzamin Praktyczny zad. nr.1 STYCZEŃ 2018.pdf

(1363 KB) Pobierz
Arkusz zawiera informacje prawnie
chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu
Układ graficzny © CKE 2017
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji pszczelarskiej
Oznaczenie kwalifikacji:
R.04
Numer zadania:
01
Wypełnia zdający
Numer PESEL zdającego*
Miejsce na naklejkę z numerem
PESEL i z kodem ośrodka
R.04-01-18.01
Czas trwania egzaminu:
150 minut
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2018
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
Instrukcja dla zdającego
Na pierwszej stronie arkusza egzaminacyjnego wpisz w oznaczonym miejscu swój numer PESEL
i naklej naklejkę z numerem PESEL i z kodem ośrodka.
2. Na KARCIE OCENY w oznaczonym miejscu przyklej naklejkę z numerem PESEL oraz wpisz:
swój numer PESEL*,
oznaczenie kwalifikacji,
numer zadania,
numer stanowiska.
3. KARTĘ OCENY przekaż zespołowi nadzorującemu.
4. Sprawdź, czy arkusz egzaminacyjny zawiera 2 strony i nie zawiera błędów. Ewentualny brak stron
lub inne usterki zgłoś przez podniesienie ręki przewodniczącemu zespołu nadzorującego.
5. Zapoznaj się z treścią zadania oraz stanowiskiem egzaminacyjnym. Masz na to 10 minut. Czas ten
nie jest wliczany do czasu trwania egzaminu.
6. Czas rozpoczęcia i zakończenia pracy zapisze w widocznym miejscu przewodniczący zespołu
nadzorującego.
7. Wykonaj samodzielnie zadanie egzaminacyjne. Przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i organizacji
pracy.
8. Jeżeli w zadaniu egzaminacyjnym występuje polecenie „zgłoś gotowość do oceny przez
podniesienie ręki”, to zastosuj się do polecenia i poczekaj na decyzję przewodniczącego zespołu
nadzorującego.
9. Po zakończeniu wykonania zadania pozostaw rezultaty oraz arkusz egzaminacyjny na swoim
stanowisku lub w miejscu wskazanym przez przewodniczącego zespołu nadzorującego.
10. Po uzyskaniu zgody zespołu nadzorującego możesz opuścić salę/miejsce przeprowadzania
egzaminu.
1.
Powodzenia!
* w przypadku braku numeru PESEL – seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zadanie egzaminacyjne
Z miodu przygotowanego na stanowisku egzaminacyjnym pobierz dwie próbki do oznaczenia zawartości
wody w miodzie. Wykonaj oznaczenie i wypełnij tabelę
Oznaczenie zawartości wody w miodzie.
Po zakończeniu pomiarów próbki z miodem pozostaw na stanowisku egzaminacyjnym.
Resztę miodu przygotowanego na stanowisku egzaminacyjnym wykorzystaj do przygotowania ciasta
miodowo-cukrowego. Gotowość do wykonania ciasta zgłoś przez podniesienie ręki.
Dobierz ramki do ulika weselnego i wtop w nie węzę. Przygotuj ulik weselny do nasiedlenia pszczół.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 150 minut.
Ocenie podlegać będą 4 rezultaty:
Tabela: Oznaczenie zawartości wody w miodzie,
ciasto miodowo-cukrowe,
ramki do ulika weselnego,
ulik weselny
oraz
przebieg wykonania ciasta miodowo-cukrowego i przygotowania ulika.
Tabela: Oznaczenie zawartości wody w miodzie
Odczyty pomiarów z przyrządu pomiarowego
Wynik, zawartość wody w miodzie %
(średnia z 2 pomiarów)
Pomiar 1 próbki
Pomiar 2 próbki
Strona 2 z 2
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin